ATHENE - Griekenland is opnieuw in de ban van grootschalige bosbranden, die inmiddels buitenwijken van de hoofdstad Athene hebben bereikt. Vele duizenden mensen moesten op last van de autoriteiten hun huizen verlaten. Meldingen van doden of gewonden waren er vooralsnog niet.

''We zien ons gesteld voor een zware beproeving'', zei de Griekse premier Costas Karamanlis, die zondag met een helikopter het rampgebied inspecteerde. ''De brandweer pleegt een bovenmenselijke inspanning.''

Het gaat om de ergste branden in Griekenland sinds 2007. Toen kwamen 65 mensen om het leven tijdens een tien dagen durend inferno.

12.000 hectare

De brand die nu woedt, brak vrijdagavond laat uit in de buurt van het dorp Grammatiko, circa 40 kilometer ten noordoosten van Athene. Meer dan 12.000 hectare bos, landbouwgronden en olijfgaarden vielen al ten prooi aan de vlammen, net als tientallen huizen.

Zaterdag en zondag breidde het vuur in het oosten van de regio Attika zich steeds verder uit. In het getroffen gebied is sinds zaterdag de noodtoestand van kracht.

De ongeveer 15.000 inwoners van de Atheense buitenwijk Agios Stefanos kregen via luidsprekers te horen dat ze moesten vertrekken in verband met de brand. Deze plaats ligt ongeveer twintig kilometer ten noorden van Athene.

Toegang tot Athene

De politie heeft de toegang tot de hoofdstad vanuit het noorden beperkt. Inwoners van Athene die na verblijf elders terug willen keren naar hun woonplaats, kunnen dat beter niet doen ''voor hun eigen veiligheid'', zo meldde een woordvoerder van de politie.

De bosbranden komen steeds dichter bij de snelwegen en de dikke rook beperkt het zicht. Daarnaast kan de brandweer zijn werk beter doen als het niet te druk is op de weg.

Treinverkeer

Het treinverkeer ondervindt ook ernstige hinder. De vlammen bij Agios Stefanos kwamen te dicht in de buurt van het spoor, waarop het treinverkeer ter plaatse werd stilgelegd. Blusvliegtuigen lozen onophoudelijk water boven de huizen van de plaats.

In totaal houden meer dan zeshonderd brandweerlieden en circa 350 militairen zich bezig met het bestrijden van het vuur. Ze maken daarbij gebruik van twaalf blusvliegtuigen, zeven helikopters en 136 brandweerwagens.

Andere EU-lidstaten zijn Griekenland inmiddels te hulp geschoten. Zo hebben Italië, Frankrijk en Cyprus blusvliegtuigen naar het rampgebied gedirigeerd.

Felle wind

De omgeving van Athene is niet de enige plaats waar de brandweer overuren maakt. Elders in Griekenland woedden nog tientallen kleinschaliger branden. Die worden gevoed door de felle wind.

Weerdeskundigen verwachten niet dat de windkracht zal afnemen in de komende 24 uur. ''De situatie is tragisch'', aldus Yiannis Sgougos, een belangrijke bestuurder in het getroffen gebied. ''Branden woeden ongecontroleerd op vele fronten.''

Elke zomer breken in het populaire vakantieland honderden branden uit. Droogte en hoge temperaturen zijn meestal de boosdoeners, maar soms is ook sprake van brandstichting.