DEN HAAG - CDA-woordvoerder politiezaken Cokun Çörüz noemt de bedreigingen tegen de politie in Hoek van Holland 'onacceptabel'. ''De agenten zijn de hoeders van onze rechtstaat.''

De verantwoordelijken moeten niet alleen stevig worden gestraft, aldus de parlementariër, maar ze moeten ook voor de kosten opdraaien en worden behandeld.

''Hun gedrag heeft uitval door ziekte tot gevolg. Dat betalen u en ik, dat moet je steviger op de daders verhalen.''

Behandeling van de daders is volgens de CDA'er nodig omdat 'er een draadje loszit'. Het gaat volgens hem vaak om mensen die meer mishandelingen op hun geweten hebben en bij wie een en ander 'tussen de oren' zit.

VVD

Laetitia Griffith van de VVD noemt de gebeurtenissen in Hoek van Holland 'vreselijk en heel zorgelijk'. ''Vooral voor de agenten die de orde moeten handhaven.

Gericht schieten doen ze niet zomaar, daar is de politie heel zorgvuldig in.'' Griffith hoopt dat de daders volgens de richtlijnen en dus dubbel worden gestraft omdat hun slachtofffers gezagsdragers zijn.

SP

Ronald van Raak van de SP vindt dat er niet alleen hoge maar ook snelle straffen moeten komen wegens geweld richting politie. ''Wie relt tegen de politie, relt tegen de samenleving. Dat kàn niet.''

Zijn partij is bezig met een onderzoek naar de ervaringen van meer dan 10.000 agenten. Die hebben blijkens de eerste resultaten vaak te maken met de gevolgen van alcohol en drugs, blijkt daaruit. ''Vooral alcohol maakt agressief. Dan is er geen land meer met de mensen te bezeilen.''

PvdA

Attje Kuiken van de PvdA noemt de gang van zaken 'verschrikkelijk'. Ze is benieuwd naar de evaluatie, maar ''alcohol en drugs zijn een groot probleem''.

''Al zie ik dat het ook wel goed kan gaan, ik ben nu op Lowlands.'' Ze hoopt op een preventieve aanpak van het misbruik.

Kuiken constateert echter ook steeds asocialer gedrag. Handelingen als in Hoek van Holland vindt ze niet te tolereren en ze is een voorstander van een lik-op-stukbeleid voor de daders. ''Er moet een cultuuromslag komen, zodat mensen weer beseffen dat dit soort dingen echt niet kunnen.''

Politiek Rotterdam

Gemeenteraadslid Dries Mosch van Leefbaar Rotterdam vraagt zich af of evenementen zoals het gratis dancefeest in Hoek van Holland nog wel kunnen worden gehouden. Hij rept van een 'blunder' van de beveiliging, waardoor het uit de hand kon lopen.

''Je kunt een feest met 20.000 man of meer niet overlaten aan de particuliere beveiliging. Die heeft niet dezelfde bevoegdheden als de politie.''

Als dit de prijs is voor een dergelijk feest, dan is die veel te hoog, dit is iets verschrikkelijks, zegt Mosch vanaf zijn vakantieadres. Hij heeft van kennissen gehoord dat de beveiliging 'belabberd' was en dat mensen hekken omvertrokken en ''naar binnen stroomden''.

Aboutaleb

Mosch vraagt burgemeester Ahmed Aboutaleb of het mogelijk is voortaan scans in te zetten en camera's. ''Als de veiligheid niet meer te garanderen is, houdt het op.'' Hij ziet ook nog mogelijkheden in het verbieden van drank en in extra zware boetes voor overtredingen.

Hij is het met Aboutaleb eens dat het wel lijkt of de politie de vijand is. ''De agenten zijn er voor de mensen, het is schandelijk dat ze worden aangevallen.''

Arno Bonte van GroenLinks hoopt dat snel duidelijk wordt wat er precies is gebeurd, zodat de gemeenteraad van Rotterdam zich snel over de zaak kan buigen ''om deze te analyseren en evalueren''.

Vechtpartij Hoek van Holland