KABUL - De grootste uitdager van de Afghaanse president Hamid Karzai tijdens de presidentsverkiezingen, Abdullah Abdullah, stelt dat de verkiezingen van donderdag niet eerlijk zijn verlopen.

''De regels zijn ongetwijfeld door het hele land duizenden keren geschonden'', aldus Abdullah zondag.

''De eerste rapporten die we ontvangen zijn zorgwekkend'', verklaarde de oud-minister van Buitenlandse Zaken, die de verkiezingszege eerder al claimde.

De voorlopige resultaten worden op z'n vroegst dinsdag verwacht. Vermoedelijk krijgt Karzai de meeste stemmen, maar het is de vraag of hij voldoende stemmen krijgt om een tweede stemronde uit te sluiten.

Gemorreld

De Afghaanse kiescommissie maakte zondag bekend dat er ongeveer 225 klachten over de verkiezingen zijn binnengekomen. Van deze klachten zijn 35 als prioriteit bestempeld omdat ze invloed zouden kunnen hebben op de uitkomst van de verkiezingen.

Een woordvoerder van de kiescommissie stelde dat alle klachten onderzocht zullen worden. Er zou zijn gemorreld aan stembussen en stemmers zouden geïntimideerd zijn.

Waarnemers van de EU lieten eerder weten dat de stemronde relatief eerlijk is verlopen. Ook de Afghaanse overheid claimt succes.