SEOUL - Noord-Koreaanse gezanten hebben zondag op bezoek bij de Zuid-Koreaanse president Lee Myung-bak een boodschap overgebracht van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il.

De boodschap en dit contact met de leider van het noorden is een primeur voor de anderhalf jaar oude regering van Lee.

De Noord-Koreanen waren een half uur bij het Zuid-Koreaanse staatshoofd ''in een open en vriendelijke sfeer'', zei een regeringswoordvoerder.

De Zuid-Koreaanse regering deed verder weinig mededelingen over de inhoud van de boodschap ''vanwege de gevoeligheid ervan''. Het ging over ''vooruitgang in de inter-Koreaanse relaties''.

Zonneschijn

Lee heeft de delegatie gezegd dat er geen problemen zijn die niet kunnen worden opgelost wanneer noord en zuid voor een dialoog kiezen om een oplossing te vinden.

De betrekkingen zijn onder de conservatieve Lee beduidend slechter geworden. Lee hield de toenaderingspolitiek, ''de poitiek van zonneschijn'', voor vruchteloos.

Hij staakte daarom hulp aan het noorden omdat de Noord-Koreaanse tegenprestaties ervoor uitbleven. Het noorden zou van zijn nucleaire projecten moeten afzien, maar deed eerder dit jaar zelfs nog een kernproef.

Initiatief

De zes Noord-Koreanen zijn sinds vrijdag in het zuiden om er te rouwen over de dood van de dinsdag overleden Zuid-Koreaanse ex-president Kim Dae-jung. Hij was de grondlegger van het beleid van 'de zonneschijn'.

De Noord-Koreanen waren niet op uitnodiging van de Zuid-Koreaans regering gekomen, maar op initiatief van de familie van Kim Dae-jung. Oorspronkelijk zouden ze zaterdag weer naar huis gaan, een dag voor de begrafenis van Kim Dae-jung.

Afscheid

Duizenden politici, hoogwaardigheidsbekleders en Zuid-Koreanen hebben zondag afscheid genomen van de dinsdag overleden oud-president Kim Dae-jung. Er was een plechtige ceremonie buiten het parlementsgebouw in Seoul.

Premier Han Seung-soo noemde Kim tijdens de plechtigheid een ''grote leider in de moderne geschiedenis''. Kim was van 1998 tot 2003 president van Zuid-Korea. Onder zijn leiding kwam er toenadering tot aartsvijand Noord-Korea. In 2000 kreeg hij daarvoor de Nobelprijs voor de Vrede.

Naar schatting waren 24.000 mensen aanwezig bij de plechtigheid voor Kim. Er zijn zes dagen van nationale rouw afgekondigd.