ROME - Het heeft ruim een half jaar geduurd, maar zaterdagavond viel hij dan eindelijk: de recordjackpot van 146,7 miljoen euro in de Italiaanse Superenalotto.

Een inwoner van het Toscaanse dorpje Bagnone, van wie de naam niet bekend werd gemaakt, kocht het winnende lot voor 2 euro. Dat meldde het persbureau ANSA.

De tweede grote winnaar van de loterij is de Italiaanse staat. Ongeveer de helft van de 2 miljard euro die sinds januari werd ingezet in de hoop op de hoofdprijs in de loterij, vloeit naar de schatkist.

Het hoogste bedrag dat tot nog toe was uitgekeerd in een loterij in Europa was 126,2 miljoen euro. Een inwoner van Spanje won dat bedrag in mei bij de loterij Euromillions.

Geldnood

In Italië gingen steeds meer mensen op 'miljoenenjacht', naarmate de jackpot zich verder vulde. Gemeentebesturen in geldnood kochten loten, net als groepen burgers in diverse steden en dorpen.

Wereldwijd werd slechts één keer een groter bedrag uitgekeerd aan een loterijwinnaar. Dat gebeurde in maart 2007, toen een jackpot van omgerekend 157,7 miljoen euro viel in de Amerikaanse MegaMillionsloterij.