AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie vindt dat de politie serieuzer moet omgaan met meldingen van mogelijke medische fouten.

''We merken dat de politie niet altijd adequaat reageert'', zei officier van justitie Marjolein Van Eykelen zaterdag in het RTL Nieuws.

Het OM liet eerder dit jaar al weten dat artsen en zorginstellingen over de hele linie te weinig melding maken van verdachte sterfgevallen.

Medisch specialisten stelden twee jaar geleden in een rapport dat jaarlijks in Nederlandse ziekenhuizen meer dan 1700 mensen sterven door mogelijk vermijdbare fouten. Hiervan werden er in 2008 maar 48 bij het OM gemeld.

Angst

Justitie denkt dat er in de sector een te grote angst heerst voor vervolging. Over de eerste acht maanden van dit jaar kreeg het OM 43 meldingen binnen. Het OM gaat ervan uit dat het totale aantal meldingen dit jaar hoger uitvalt dan in 2008.

De woordvoerder van de Raad van Hoofdcommissarissen zei in een reactie dat de politie bij het behandelen van meldingen van mogelijke medische fouten vaak aanloopt tegen problemen als geheimhoudingsplicht en privacy van de patiënten.

Opsporingstaken

''Het is een terrein waarop waarheidsvinding voor ons heel lastig is'', zo laat de woordvoerder weten. Hij wees erop dat het OM medeverantwoordelijk is voor het stellen van prioriteiten in de opsporingstaken van de politie.

''We gaan graag met justitie om de tafel zitten om te bekijken of we meer tijd en mankracht in dit soort zaken moeten steken'', aldus de woordvoerder.