KABUL - De Afghaanse presidentsverkiezingen van donderdag zijn over het algemeen goed en eerlijk verlopen. In sommige delen van het land was echter sprake van intimidatie en geweld, waardoor de verkiezingen niet overal vrij waren.

Dat is de conclusie van het hoofd van de waarnemersmissie van de EU.

Philippe Morillon benadrukte tijdens zijn persconferentie dat de beoordeling van de verkiezingen nog gaande was. ''Maar over het algemeen was wat onze waarnemers gezien hebben, eerlijk en goed''.

Opkomst

Volgens de missie van de EU was de opkomst in het noorden van het land aanzienlijk hoger dan in het zuiden van Afghanistan.

De radicale Talibanbeweging weet zich vooral in het zuiden met geweld te verzetten tegen de buitenlandse troepenmacht. Veel mensen lieten zich daarom niet zien bij de stemlokalen.

Succes

Toch vindt Morillon dat de verkiezingen een succes zijn: ''Dat de verkiezingen hebben plaatsgevonden is op zich al een voorname prestatie''.

Eerder noemde de Afghaanse president Hamid Karzai, die ook meedoet aan de verkiezingen, de stemronde ook al een succes.

Donderdag waren er tientallen aanslagen die 26 mensen het leven hebben gekost. Vermoedelijk worden dinsdag de voorlopige resultaten van de verkiezingen bekendgemaakt.