DELFZIJL - In Delfzijl gaat zaterdagochtend voor de vijfde keer het vijfdaagse zeilevenement Delfsail van start. In totaal 32 grotere, klassieke zeilschepen, zogenoemde tall-ships afkomstig uit de hele wereld, zijn dan tot met woensdag 26 augustus in de noordelijke zeehaven te bewonderen.

In het kielzog van de zeilschepen varen honderd kleinere schepen mee. De organisatie verwacht in totaal tussen de 800.000 en een miljoen bezoekers bij dit gratis evenement, aldus een woordvoerder.

Het evenement begint met een 'Parade of Sail', waarbij de schepen vanuit de tweede Groningse zeehaven, de Eemshaven, samen naar Delfzijl varen.

De grotere schepen vertrekken uit de Eemshaven vanaf 's morgens tien uur en zullen vanaf twee uur 's middags afmeren in Delfzijl.

Partyschepen

De Parade van Tall Ships wordt begeleid door ongeveer dertig partyschepen, een vloot van het Varend Erfgoed en vele andere schepen, die de windjammervloot begroeten.

Onder de deelnemende tallships zijn beroemde als de Kruzenshtern uit Rusland, de HMS Bounty uit de Verenigde Staten en de Stad Amsterdam uit Nederland.