LONDEN - Groot-Brittannië, de belangrijkste bondgenoot van de Verenigde Staten in de strijd tegen terrorisme, heeft kritiek op de manier waarop de Amerikanen de gevangenen op hun basis in het Cubaanse Guantanamo behandelen. Dat staat in het jaarlijkse rapport van het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken over de mensenrechten in de wereld, dat donderdag is uitgebracht.

"De Britse regering heeft er steeds bij de Amerikaanse regering op aangedrongen een beslissing te nemen over de positie van alle Britse gevangenen die worden vastgehouden in Guantanamo Bay", meldt het rapport. "Wat hun status ook is, we hebben ons standpunt duidelijk gemaakt dat de gevangenen recht hebben op een menselijke behandeling en, als ze worden vervolgd, op een eerlijk proces", onderstreept Buitenlandse Zaken in het document.

In Guantanamo zitten meer dan zeshonderd gevangenen die worden verdacht van banden met het terroristennetwerk al-Qaeda. Onder hen zijn negen Britten.

In het rapport hekelt Londen ook de doodstraf in de Verenigde Staten. Samen met China en Iran hebben die in 2002 de meeste gevangenen geëxecuteerd. Londen en Washington ,,zijn het fundamenteel oneens over de doodstraf'' stellen de schrijvers van het rapport.

In een toespraak bij de presentatie van het rapport had de Britse minister van Buitenlandse Zaken Jack Straw ook kritiek op het militaire regime in Birma en de manier waarop oppositieleidster Aung San Suu Kyi monddood wordt gemaakt. Ook laakte hij de Zimbabwaanse president Mugabe wegens de sluiting van de laatste onafhankelijke krant in het land, de Daily News.