DE BILT - Het weeralarm in de huidige vorm heeft z'n langste tijd gehad. Het KNMI gaat het weeralarm regionaliseren, als onderdeel van een pakket aanpassingen.

Staatssecretaris Tineke Huizinga (Verkeer en Waterstaat) zal die dit najaar aan de Tweede Kamer presenteren.

KNMI-woordvoerder Cees Molenaars beklemtoonde vrijdag dat het plan al op tafel lag vóór de discussie over het weeralarm van donderdag.

Tweede Kamerlid Joop Atsma (CDA) pleitte in een reactie op dat weeralarm al voor regionalisering.

''Het CDA wordt dus op zijn wenken bediend'', aldus de zegsman van het weerinstituut. Ook de ANWB vindt dat het weeralarm nauwkeuriger en betrouwbaarder moet.

Goed onderbouwd

Huizinga zei zelf na de wekelijkse ministerraad dat er gekeken wordt naar ''goed onderbouwde, specifieke en door iedereen gedragen criteria'' voor wanneer wel en niet een weeralarm moet worden afgegeven.

Bij dat overleg worden allerlei partijen betrokken, zoals politie, ANWB en commerciële weerbureaus.

Veranderlijk

Volgens Atsma is het alarm van donderdag te snel afgekondigd en kost dat miljoenen omdat bijvoorbeeld werknemers, of het nu in Friesland was of in Den Haag, eerder naar huis werden gestuurd.

Het slechte weer kwam veel later en was veel minder heftig dan het KNMI voorspelde. Huizinga nam het KNMI in bescherming. ''Het blijft een weersverwachting. Niets is zo veranderlijk als het weer.''

Volgens haar is het telkens een lastige afweging om een weeralarm af te kondigen. Gekeken moet worden of veel mensen onderweg zijn, of zich zoals donderdag vanwege het mooie weer op het water bevinden.

Gerechtvaardigd

Weerinstituut WeerOnline staat achter de beslissing van het KNMI van donderdag om een weeralarm af te geven. Erik Brink van het instituut zei dat vrijdag naar aanleiding van kritiek op het KNMI.

''In principe staan we achter het KNMI. Als je terugkijkt naar 's ochtends, was het toch een gevaarlijke situatie. Ook al is het overbodig gebleken, hoeven ze in de toekomst niet terughoudender te zijn. Je kan een keer miszitten'', aldus Brink.

WeerOnline vindt de kritiek op het KNMI onterecht. ''De kritiek komt onder andere uit de hoek van de ANWB. Een partij die zelf minder dan een jaar geleden door de mangel werd gehaald vanwege een volgens velen onnodig afgegeven, spitsalarm en een gemist spitsalarm een dag later", aldus het bedrijf.

Samenwerken

Volgens Maarten Noort van Meteo Consult had het weeralarm zoals het KNMI dat donderdag heeft afgegeven, wat genuanceerd kunnen worden in de loop van de dag. Ook had er meer gekeken moeten worden naar waar het noodweer zich voor zou doen.

Het voorspellen van onweer is een van de lastigste voorspellingen, zo vertelt Noort. Volgens hem zouden in de toekomst weersvoorspellers in andere regio's en het KNMI meer moeten samenwerken.