HAARLEM - De gemeenten Haarlem en Deventer gaan vanaf september prostituees helpen, die uit het vak willen stappen. Dat maakte Haarlem vrijdag bekend.

De gemeenten doen dit samen met de stichting Het Scharlaken Koord uit Amsterdam.

Prostituees die een ander leven willen beginnen kunnen zich aanmelden voor een uitstapprogramma, waarin ze geleidelijk een nieuwe weg inslaan.

Voor prostituees is het vaak moeilijk een ander leven te beginnen. Ze missen meestal een sociaal netwerk dat dit mogelijk maakt. Ook hebben ze last van het stigma van hun beroep.

Ze krijgen in Haarlem en Deventer persoonlijke hulp en begeleiding bij het zoeken naar huisvesting, ander werk en eventueel schuldsanering.

Uitstapprogramma

Een uitzendbureau werkt aan het initiatief mee. Bij de gemeente is een ambtenaar aanspreekpunt voor de prostituees. Hij houdt contact met betrokken maatschappelijke instanties.

In Amsterdam kunnen prostituees al langer meedoen aan een uitstapprogramma. Haarlem en Deventer zijn uitgekozen voor een proefproject in middelgrote gemeenten en krijgen hiervoor subsidie van het ministerie van Justitie.