ALMELO - De rechtbank in Almelo heeft de behandeling van de dubbele babymoord door de 23-jarige Enschedese studente Marike H. vrijdagmiddag geschorst.

Reden is dat de verdediging eerst een psycholoog van het Pieter Baan Centrum (PBC) wil horen die bij het onderzoek van H. betrokken is geweest.

Volgens advocaat Evert van der Meer komt uit het onderzoek niet naar voren dat het gevaar van herhaling aanwezig is.

Vrijdagochtend had een psychiater van het PBC gesteld dat H. lijdt aan een ernstige borderlinestoornis en een ''sterke neiging om te rationaliseren en emoties weg te stoppen''.

Hij achtte herhaling niet per se uitgesloten. De deskundigen adviseren daarom de zwaarste vorm van tbs, die met dwangverpleging.

Tbs

De vraag of er kans op herhaling bestaat, is van belang voor het soort tbs dat H. boven het hoofd hangt: tbs gedurende vier jaar, eventueel vanaf een bepaald moment in ambulante vorm waarbij zij niet hoeft te verblijven in een gesloten inrichting, of tbs met dwangverpleging gedurende een veel langere periode.

Vrijdagochtend ondervroeg de rechtbank H. uitvoerig. Ze heeft in mei 2006 en november 2008 haar twee baby's vlak na hun geboorte gedood.

Zwangerschap

Ze pleegde haar daden om ontdekking van haar zwangerschap te voorkomen. Haar vader bleek wel een vermoeden te hebben gehad, maar H. bleef ontkennen.

Ook voor zichzelf ontkende ze voortdurend dat ze zwanger was. Ze had de zwangerschappen en geboortes vooral als lichamelijk ongemak ervaren, zo verklaarde ze.

Baby's

Op de zitting passeerden alle gruwelijke details de revue. De eerste baby, die later de naam Jurgen zou krijgen, had ze door verstikking om het leven gebracht.

De tweede, Alex, had ze op het toilet van haar studentenflat met de navelstreng om de hals in de toiletpot aan zijn lot overgelaten.

Container

In december 2008 vonden agenten een babylijkje in een container, vlakbij H.'s woning. Toen het onderzoek, mede na een reactie van haar vader, naar H. leidde, wees ze de politie ook op de plek waar ze het andere babylijkje had verborgen.

Ook vertelde ze dat ze eerder, in 2003 en 2005, twee keer zwanger was geweest en abortussen had ondergaan.

Waarom ze dat bij de volgende zwangerschappen niet weer had gedaan, bleef onduidelijk. Wel had ze bij de laatste zwangerschap zelf een keer geprobeerd met een breinaald een einde aan de zwangerschap te maken.