MOSKOU - De ramp in de grootste waterkrachtcentrale van Rusland, waarbij mogelijk meer dan zeventig mensen om het leven kwamen, was mogelijk geen ongeval.

Een organisatie van Tsjetsjeense rebellen, die zichzelf het Bataljon van de Martelaren noemt, eiste vrijdag de verantwoordelijkheid op voor een ''subversieve operatie'' bij de dam.

In een e-mail aan de website kavkazcenter.com beweert de organisatie een antitankgranaat tot ontploffing te hebben gebracht in de machinekamer van de energiecentrale in de rivier de Jenisej in Siberië.

''Allah zij geëerd'', aldus de schrijvers van de brief. Ze kondigen een ''economische oorlog'' aan tegen Rusland. Pijpleidingen voor olie en gas, energiecentrales en elektriciteitsnetwerken zouden binnenkort worden aangevallen.

Brein

De Russische regering toonde zich niet onder de indruk. ''We gaan geen comentaar geven op idiote claims'', aldus een functionaris van het Kremlin.

De rebellen stellen de granaat in de Savano-Sjoesjenskajadam op afstand tot ontploffing te hebben gebracht, met behulp van een timer.

''De explosie veroorzaakte veel meer schade dan we hadden durven hopen'', aldus de rebellengroep, die ooit onder leiding stond van Sjamil Basajev.

Deze Tsjetsjeen, die in juli 2006 werd gedood tijdens een actie van Russische troepen, wordt gezien als het brein achter een lange reeks terreurdaden, waaronder het gijzelingsdrama op de school in Beslan in 2004.

Zelfmoordaanslag

De autoriteiten in Rusland zijn tot nog toe uiterst spaarzaam met informatie over de ramp. Over de oorzaak hebben ze zich nog niet uitgelaten. Zeker is dat een waterleiding van de energiecentrale kapot is gegaan, waardoor de machinekamer vol met water stroomde.

In dezelfde e-mail wordt ook de verantwoordelijkheid opgeëist voor de zelfmoordaanslag in Ingoesjetië, waarbij maandag zeker twintig mensen om het leven kwamen. Dat gebeurde in Nazran, de grootste stad van de deelrepubliek in het zuiden van Rusland.

Steun

De Russische premier Vladimir Poetin heeft vrijdag beloofd dat de nabestaanden van de damramp steun krijgen van de staat.

Vrijdag bracht Poetin een bezoek aan de stuwdam in de rivier de Jenisei in Siberië. Hij sprak met nabestaanden van de slachtoffers en reddingswerkers. Eerder op de dag voerde hij ook overleg met politici en andere hoogwaardigheidsbekleders.

De energievoorziening in het gebied en de toestand van de dam waren onderwerpen van gesprek.

Geen aanslag

Onderzoekers sluiten uit dat er sprake is geweest van een aanslag. Dit hebben zij vrijdag laten weten. Daarmee weerspreken ze de beweringen van het Bataljon van de Martelaren.