WASHINGTON - De orkaan Isabel heeft aan zeker drie mensen het leven gekost. In de staat Virginia kwam een man om het leven toen zijn auto ten noorden van de plaats Richmond in de slip raakte als gevolg van de sterke wind en de hevige regenval.

Video:
Breedband / Modem

Een klusjesman in North Carolina werd geëlektrocuteerd toen hij de uitgevallen stroomvoorziening probeerde te herstellen. Een automobilist in Maryland kwam om het leven toen een elektriciteitspaal en -bedrading op zijn auto viel.

Ingesloten

Tot nu toe werd alleen melding gemaakt van veel materiële schade die door de orkaan was aangericht. Voor zover bekend bevinden verscheidene andere mensen zich in een precaire situatie. Een gezin zou vastzitten op een boot voor de kust van Virginia. Hulpdiensten proberen ook mensen te bereiken die vastzitten in huizen die door Isabel gedeeltelijk zijn verwoest. Meer dan 2,7 miljoen huishoudens aan de Amerikaanse oostkust zitten zonder stroom. Dat aantal zal naar verwachting in de loop van vrijdag nog toenemen.

Afgezwakt

Intussen is de orkaan in de loop van donderdagavond (plaatselijke tijd) afgezwakt tot een 'tropische storm', zo meldden meteorologen van het Nationale Orkaan Centrum in Florida. Een dergelijke storm kenmerkt zich door windsnelheden tussen de 63 en kilometer per uur.

Isabel beweegt zich met ongeveer 32 kilometer per uur naar het noord-westen van de Verenigde Staten. Washington en New York zullen vooral vrijdag te maken krijgen met de uitlopers van de storm. Alle federale overheidsdiensten in Washington blijven vrijdag, evenals donderdag, gesloten, zo heeft een woordvoerder van de regering meegedeeld. Het openbare leven in Washington is nagenoeg stilgelegd. Ook het openbaar vervoer rijdt niet meer. De luchtvaartmaatschappijen hebben 1500 vluchten moeten annuleren.