KABUL - Zowel de zittende Afghaanse president Hamid Karzai als zijn belangrijkste uitdager Abdullah Abdullah hebben vrijdag de overwinning opgeëist van de verkiezingen een dag eerder in de islamitische republiek.

De leider van het campagneteam van Karzai verklaarde dat de president is herkozen met meer dan de helft van de stemmen, waardoor een tweede ronde niet nodig zou zijn. Uitdager Abdullah riep zichzelf echter ook tot winnaar uit.

De voorspelling over Karzai was gebaseerd op verslagen van de bijna 29.000 waarnemers van de president, die donderdag bij meer dan zesduizend stembureaus in het land waren.

Abdullah

Abdullah, in het verleden minister van Buitenlandse Zaken, had een volledig andere visie op de verkiezingsuitslag: ''Ik heb een voorsprong. De eerste resultaten vanuit de provincies tonen aan dat ik meer dan 50 procent van de stemmen heb gekregen.''

Een woordvoerder sprak zelfs over een mogelijke zege met 63 procent. Abdullah klaagde donderdag nog over onregelmatigheden bij de verkiezingen.

Geduldig

De Afghaanse kiescommissie riep de kandidaten op geduldig te zijn en de officiële einduitslag af te wachten. Volgens de commissie zijn alle stemmen voor de presidentsverkiezingen geteld, maar die voor de provinciale verkiezingen, die tegelijk werden gehouden, nog niet.

De commissie wil komende dinsdag de voorlopige uitslag bekendmaken, in de dagen daarna volgt de officiële uitslag.

Eigen waarneming

Verkiezingswaarnemers van de Europese Unie benadrukten dat de claims van de presidentsrivalen slechts op eigen waarnemingen berusten.

De Europese Commissie riep Karzai en Abdullah dan ook op te wachten op de officiële uitslag en te stoppen met het claimen van de overwinning.

De commissie, die Afghanistan tientallen miljoenen per jaar doneert, feliciteerde de bevolking van het land alvast met de verkiezingen. Een woordvoerder zei dat die ''succesvol zijn verlopen, gezien de extreem uitdagende omstandigheden.''

Opkomst

De opkomst was met hooguit 50 procent een stuk lager dan bij de eerste presidentsverkiezingen vijf jaar geleden, toen 70 procent kwam opdagen.

Klaarblijkelijk zagen veel kiezers af van een gang naar de stembus uit angst voor geweld, met name in het oosten en zuiden.

De radicaalislamitische Talibanopstandelingen hadden aangekondigd de verkiezingen te verstoren.

Aanslagen

Hoewel op de verkiezingsdag talrijke aanslagen werden gepleegd, verliep de stembusgang minder gewelddadig dan verwacht. Volgens de Verenigde Naties bleven de meeste stemlokalen functioneren.

Elf verkiezingsmedewerkers verloren het leven door acties van de Taliban, meldde de kiescommissie. In totaal stierven donderdag ruim vijftig mensen door het geweld.

Stembiljetten

Strijders van de Taliban vielen onder meer een vrachtwagen met stembiljetten aan. Daarbij viel een dode. De truck brandde uit.

De aanval had plaats even buiten de noordelijke stad Mazar-i-Sharif. Die regio geldt als relatief rustig vergeleken met het zuiden en oosten van het land.