DE BILT - Het KNMI heeft donderdagavond rond tien uur het weeralarm ingetrokken. Dat liet het weerinstituut weten. Het weeralarm werd donderdagochtend uitgegeven omdat het KNMI zware windstoten verwachtte.
 

Een periode van hoge temperaturen is voorlopig ten einde met het noodweer dat donderdagavond over Nederland trok. In korte tijd daalde het kwik aanzienlijk.

Het warmst werd het in het Limburgse dorpje Ell: 37 graden precies. Geen record, maar wel zeer zeldzaam.

Regen en hagel

Het onweer ging gepaard met veel regen en hagel. De overlast en de schade bleven voor zover bekend beperkt.

De verschillende brandweerkorpsen hadden het desondanks rustig. Veel meldingen over wateroverlast en brand door blikseminslagen waren er niet.

Wel werd besloten de opening van het Theaterfestival Noorderzon in Groningen en de eerste avond van het vuurwerkfestival in Scheveningen af te gelasten.

Blikseminslag

Op verschillende trajecten was geen treinverkeer mogelijk na blikseminslagen. In Warmenhuizen in Noord-Holland verloor een 45-jarige vrouw het leven toen ze door de bliksem werd geraakt.

Ze zag het onweer naderen en liep naar buiten om de koeien binnen te halen. Daar werd ze getroffen.

Veel gestelde vraag

Het onweer kwam later dan verwacht. Op veel plaatsen was dat het gesprek van de dag en de meest gestelde vraag was: waar blijft dat noodweer dan?

Het KNMI gaf donderdagochtend een weeralarm uit, waarin het voorspelde dat het onweer aan het begin van de middag Nederland zou binnentrekken om tegen het einde van de middag richting Duitsland te verdwijnen.

Voorzorgsmaatregelen

Op basis van dat alarm besloten enkele organisatoren van evenementen de activiteiten af te gelasten. Ook strandtenthouders namen hun voorzorgsmaatregelen en hielden hun terrasmeubilair binnen.

De eerste onweersbuien verschenen echter pas aan het eind van de middag. ''Ook wij hebben lang zitten te wachten op de ontwikkeling van de eerste buien'', aldus Fons van Loy, hoofd weerkamer van het KNMI.

Subtiliteiten

Het noodweer kwam uren later op gang, doordat volgens hem de luchtvochtigheid nét te laag was en de temperaturen langzaam omhoog gingen. ''Dat zijn subtiliteiten. We doen onze uiterste best, onze apparatuur is 'state of the art', onze modellen voldoen aan de hoogste normen. Wat overblijft is dat ene kleine stukje onnauwkeurigheid.''

Dat het KNMI tot in de middag vasthield aan de voorspelling, lag aan de verwachte snelle ontwikkeling van buien. ''De eerste bui, bij Dordrecht, stond er binnen 5 tot 10 minuten.''

Het KNMI kreeg donderdag al telefoontjes van mensen die evenementen hadden afgelast en hun beklag deden.

Vroeg waarschuwen

''Die vertellen we hetzelfde verhaal. Bovendien, wat zou er gebeurd zijn als het noodweer plotsklaps was gekomen en wij hadden geen weeralarm afgegeven?'', vraagt Van Loy retorisch.

''Het is vanochtend onze overweging geweest dat we beter vroeg konden waarschuwen in plaats van lang wachten op de buien die zouden komen. Op die manier konden we een breder publiek bereiken met het alarm, niet wetende dat de ontwikkeling van de buien zo lang op zich zou laten wachten.''

Bekijk de lezersfoto's van het slechte weer

Onweer trekt over Nederland