DE BILT - Het langverwachte onweer trekt donderdagavond over Nederland en heeft tot nu toe een slachtoffer gemaakt.

Een 45-jarige vrouw is donderdag in haar woonplaats Warmenhuizen, in Noord-Holland, dodelijk getroffen door de bliksem. Dit maakte de politie donderdagavond bekend.

De vrouw zag rond zes uur 's avonds slecht weer naderen en liep naar buiten om de koeien binnen te halen. De bliksem elektrocuteerde haar toen ze in het weiland aan de Oudewal West  bij haar huis liep. Haar man trof haar daar vervolgens dood aan.

Treinverkeer

Het onweer speelt treinreizigers parten. Rond Nijmegen is er geen treinverkeer mogelijk door een blikseminslag, aldus een woordvoerder van ProRail. Op het traject Dordrecht-Geldermalsen rijden om dezelfde reden geen treinen.

Ook op het spoor Hoorn-Hoogkarspel was enige tijd geen treinverkeer mogelijk wegens blikseminslag.

Zware windstoten

Rond half acht lag de rechte onweerslijn boven een deel van Brabant, Flevoland en een deel van Friesland. Het KNMI verwacht dat het onweer tegen middernacht naar Duitsland is getrokken.

Bij de buien is er kans op zeer zware windstoten tot 110 km per uur, hagel en lokaal veel neerslag, aldus het instituut.

Record voor Buienradar

Het verwachte noodweer trekt donderdag een recordaantal internetters naar de website buienradar.nl. De radar geeft een overzicht van de huidige neerslag en een voorspelling van de neerslag in de komende twee uur.

Naar verwachting trekt de site donderdag meer dan drie miljoen bezoekers. Het vorige record staat op 2,7 miljoen bezoekers en werd genoteerd bij het vorige weeralarm, begin juli. Donderdagmiddag rond 15.00 uur hadden al 2,5 miljoen mensen de website bezocht.