DEN HAAG - Zowel de aanklager van het Joegoslavië-Tribunaal als de neven Milan en Sredoje Lukic hebben hoger beroep aangetekend tegen vonnissen die vorige maand werden uitgesproken.

Dat blijkt uit documenten, die donderdag werden vrijgegeven door het in Den Haag gevestigde VN-hof.

De 41-jarige Milan Lukic werd op 20 juli veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf.

De rechters achtten bewezen dat hij in 1992 eigenhandig 142 Bosnische moslims op gruwelijke wijze heeft vermoord in de plaats Visegrad, aan de rivier de Drina in Bosnië-Herzegovina.

Gewelddaden

Zijn 48-jarige neef Sredoje kreeg dertig jaar detentie opgelegd voor zijn rol in de gewelddaden.

De neven vinden dat het Joegoslavië-Tribunaal hen ten onrechte heeft veroordeeld en eisen vrijspraak of lagere straffen.

Lukic

De aanklagers tekenden ook beroep aan, tegen het vonnis van Sredoje Lukic. Die zou naar hun mening een nog hogere straf verdienen.

Milan Lukic, leider van de Bosnisch-Servische militie Witte Adelaars, sloot op 14 juni 1992 een groep van 59 moslims op in een woning.

Bloedbad

Hij had zelf een brandbare stof op de vloer aangebracht en zette de woning in brand. Daarna belette hij zijn slachtoffers te vluchten.

Mensen die dat wel probeerden, schoot hij dood. Onder de slachtoffers waren kinderen, zelfs baby's. Sredoje Lukic was als lid van de militie aanwezig bij het bloedbad.

Uitroeiing

Nog geen twee weken later deed Milan Lukic hetzelfde met nog eens zeker zestig moslims, wederom in Visegrad. Volgens de rechters zijn de moorden uitgevoerd, omdat de slachtoffers moslims waren.

Beide mannen zijn schuldig bevonden aan uitroeiing. Ze waren in de eerste helft van de jaren negentig verantwoordelijk voor nog een reeks andere misdaden tegen moslims.

Meest gezocht

De oorlog in Bosnië duurde tot eind 1995. In de jaren na de oorlog vluchtten de neven naar het buitenland. Ze stonden lange tijd op de lijst van tien meest gezochte verdachten van oorlogsmisdaden.

Sredoje Lukic gaf zichzelf na een verblijf in Rusland in september 2005 over aan de autoriteiten in het Servische deel van Bosnië, waarna hij naar Den Haag werd overgebracht.

Argentinië, het land waar Milan Lukic toevlucht had gezocht, arresteerde de man in de zomer van 2005 en leverde hem een half jaar later uit.