AMSTERDAM - Een van de hoofdverdachten in het liquidatieproces Passage, Jesse R., heeft donderdag de getuigenis van misdaadverslaggever Peter R. de Vries ondersteund.

Het is voor zover bekend de eerste keer dat R., die wordt verdacht van betrokkenheid bij zeker vier moorden in het criminele milieu, in het openbaar iets inhoudelijks over de zaak heeft gezegd.

De Vries verklaarde donderdag voor de rechtbank in Amsterdam onder meer dat hij R. en kroongetuige Peter la S. in 2004 in Naarden heeft ontmoet.

Verklaringen

Dat gebeurde volgens de misdaadverslaggever op initiatief van R., die hem meldde dat La S. bij de recherche onware verklaringen aflegde en dat de recherche daarvan op de hoogte was. Het zou de bedoeling zijn geweest de recherche hiermee in een kwaad daglicht te stellen.

Kroongetuige La S. kwalificeerde de uitspraken van De Vries als leugens. De verklaringen van La S., die volgens eigen zeggen betrokken is geweest bij diverse liquidaties, vormen een belangrijk deel van het bewijs dat justitie heeft verzameld.

Jesse R. zei op zijn beurt dat hij ''alles wat De Vries zegt, kan bevestigen''.