AMSTERDAM – De plaag van Aziatische hoornaars in Zuid-Frankrijk rukt hard op richting het noorden. De insecten zijn nog niet in andere Europese landen gesignaleerd, maar volgens deskundigen zal dat niet lang meer duren.

De hoornaar, die officieel de soortnaam Vespa velutina heeft, is ongeveer drie centimeter lang en kwam volgens Franse onderzoekers in 2004 bij toeval in Frankrijk terecht via een schip vol keramische handelswaar.

Toeristen in het zuidwesten van het land ondervinden al enkele jaren hinder van de nesten. Wat de Vespa velutina onderscheidt van zijn Europese soortgenoten is dat de nesten vele malen groter zijn. Een oranje kop en gele voeten kenmerken het insect.

De Aziatische insecten zitten met duizenden samen in een nest. Het nest kan wel meer dan een meter groot worden.

Bordeaux

In het hele land zijn inmiddels meer dan 1100 nesten te vinden, de meeste in de buurt van Bordeaux. Maar de laatste maanden worden er steeds meer Aziatische hoornaars in noordelijke delen van Frankrijk gesignaleerd.

‘’De beestjes koloniseren Frankrijk’’ zegt een onderzoeker van het Nationaal Historisch Museum in Parijs tegenover Reuters. ‘’Zij planten zich snel voort en breiden elk jaar hun leefgebied uit.’’

Ziekenhuis

Het Aziatische insect is in principe niet gevaarlijk voor de mens, maar toch zijn er de afgelopen week al zes mensen in het ziekenhuis beland na steken van het beestje.

Ook imkers vrezen de plaag. Tegenover de BBC vertelde een bijenhouder woensdag dat zijn bijenkasten de laatste tijd steeds vaker te maken hebben met aanvallen.

De Aziatische hoornaar voedt zich ondere andere met kleine insecten.