KHALDIYA/BAGDAD/WASHINGTON - In Irak zijn Amerikaanse militairen opnieuw het slachtoffer geworden van verzet tegen de bezettingsmacht.

Ooggetuigen meldden dat een militair konvooi bij de stad Khaldiya, ten westen van Bagdad, donderdag werd getroffen door een op afstand tot ontploffing gebrachte bom en vervolgens zwaar onder vuur werd genomen. Volgens de Arabische nieuwszender al-Arabiya zijn bij de aanval acht Amerikanen gedood. Een woordvoerster van de coalitie in Bagdad meldde slechts twee gewonden.

Trouw

Khaldiya ligt in de zogenoemde 'soennitische driehoek', een haard van verzet tegen de Amerikaanse troepen van soennitische moslimgemeenschappen die trouw zijn aan de verdreven president Saddam Hussein. Maandag werd de politiecommissaris van de stad doodgeschoten. Hij werkte samen met de bezettingsmacht.

Behalve de agressie tegen de Amerikanen lijkt ook de sabotage nog niet ten einde. Ten noorden van Bagdad is brand uitgebroken in een pijpleiding die ruwe olie transporteert van de olievelden bij Kirkuk naar Baji, de grootste raffinaderij van Irak. De brand volgde op een explosie even ten noorden van Baji. Het staat nog niet vast dat de brand het gevolg is van sabotage.

Duitsland en Frankrijk

Duitsland en Frankrijk hebben zich donderdag bereid verklaard de Amerikanen in Irak te helpen. Zowel de Duitse bondskanselier Gerhard Schröder als de Franse president Jacques Chirac wil bijdragen aan de opleiding van Iraakse militairen en politiemensen.

Schröder deed zijn aanbod in een interview met een Duitse zakenkrant. Hij zei dat zijn aanbod los staat van een VN-resolutie over de wederopbouw van het naoorlogse Irak. Chirac sloot zich later op de dag na een onderhoud met de bondskanslier in Berlijn bij diens aanbod aan.

Duitsland en Frankrijk waren tegen de oorlog in Irak. Nu maken zij bezwaar tegen de in hun ogen veel te kleine rol die de VS de Verenigde Naties willen geven in Irak. Chirac benadrukte nog eens dat hij de macht in Irak snel, over enkele maanden, stapsgewijs overgedragen wil zien aan Iraakse bestuurders.

Touwtjes in handen

De regering-Bush wil voorlopig de politiek-bestuurlijke en militaire touwtjes in handen houden. De VS voorzien een machtsoverdracht pas op het moment dat er een nieuwe grondwet ligt en er verkiezingen zijn gehouden, wat op zijn vroegst volgend jaar zal zijn.

De belangrijkste leden van de door de VS ingestelde regeringsraad willen daar niet op wachten. Zij willen op korte termijn meer beslissingen kunnen nemen zonder zeggenschap van de Amerikanen. Ze eisen bovendien dat de bezettting van Irak snel wordt beëindigd. De voorzitter van de raad, Ibrahim al-Jafari, is uitgenodigd voor een onderhoud met president Bush, meldde de Iraakse krant al-Sabah donderdag.