AMSTERDAM - De NS heeft een nieuw vervoermiddel voor reizigers die na een treinreis liever niet met de bus of tram verder de stad in reizen: de NS-scooter.

Vanaf maandag kunnen reizigers op het station Amsterdam Amstel terecht voor het huren van de elektrische scooter. Het concept wordt daarna uitgebreid naar verscheidene andere grote steden, zo maakte de NS donderdag bekend.

De scooters zijn elektrisch aangedreven en stoten daarom geen uitlaatgassen uit. Parkeren is gratis en gemakkelijk en een helm is op het snorapparaat niet nodig, aldus de NS.

De NS-scooter was al sinds vorig jaar als proef verkrijgbaar op de stations Den Haag Centraal en Den Haag HS, waarbij reizigers de scooter voor 12,50 euro maximaal 20 uur konden huren.

De prijs en maximale huurtijd die vanaf maandag gelden, zijn nog niet bekend.

Onthulling

Tijdens de proef in Den Haag bleken de scooters vaak te kampen te hebben met technische mankementen. Vanaf maandag introduceert de NS in de vier steden een nieuw model.

Directeur Kaj Mook van OV-fiets, het dochterbedrijf van de NS dat de scooter exploiteert, en de Amsterdamse wethouder Marijke Vos (milieu) onthullen zondag op station Amstel hoe de scooter er precies uit komt te zien.

Deur tot deur

Net als bij de OV-fiets kunnen reizigers de scooter met een lidmaatschapspas huren. Huurders moeten zich vooraf via internet registreren en moeten bij het afhaalpunt een rijbewijs laten zien. In Amsterdam kunnen reizigers de scooter ophalen bij station Amstel.

De scooter is onderdeel van het streven van de NS om vervoer van deur tot deur aan te bieden. Ook de OV-fiets en de Zonetaxi van de NS passen in dat streven.