DE BILT - Het KNMI heeft de verwachting van zware onweersbuien die over het land trekken bijgesteld.

Ging het weerinsituut er eerder nog vanuit dat er 's middags een lijn met zware onweersbuien van west naar oost over het land zou trekken, in de namiddag sprak het KNMI over donderdagavond. Het weeralarm blijft echter wel van kracht.

Het KNMI voorspelde zware onweersbuien, die gepaard gaan met windstoten met snelheden die kunnen oplopen tot 110 kilometer per uur. Ook zou er plaatselijk veel neerslag kunnen vallen.

De buien zouden het zuidwesten van ons land binnentrekken en tegen de avond het noordoosten bereiken. Ook kunnen boven land de buien spontaan ontstaan. Volgens het KNMI kan het noodweer ook in de avond nog voortduren.

Windstoten

Rijkswaterstaat waarschuwt automobilisten en schippers voor het slechte weer. Zowel op de weg als op het water kunnen onweer en zware windstoten tot gevaarlijke situaties leiden, aldus de wegbeheerder.

Vaarweggebruikers wordt geadviseerd alleen het water op te gaan als dat echt noodzakelijk is en dan continu informatie in te winnen over de situatie. Recreanten op het water kunnen maar beter tijdig naar de wal terugkeren, aldus Rijkswaterstaat.

Weggebruikers krijgen het advies zich goed te laten informeren, hun snelheid te matigen en voldoende afstand te houden tot hun voorganger.

Vooral lichtbeladen vrachtwagens met zeil, caravans, aanhangers en motoren krijgen last van zware windstoten en kunnen grote bruggen beter mijden.

Badgasten

Ook De Reddingsbrigade waarschuwt voor het noodweer. Het weer kan snel omslaan, met mogelijk gevaar voor badgasten en watersporters als gevolg.

De Reddingsbrigade raadt mensen aan niet te ver de zee in te gaan en te luisteren naar de waarschuwingen van de lokale reddingsdiensten.

Heet

Op veel plaatsen in Nederland was het donderdagmiddag nog erg heet. In het dorpje Ell in Limburg liep de temperatuur zelfs op tot 37 graden. Volgens een woordvoerder van het KNMI is een dergelijke temperatuur in Nederland zeldzaam.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft gewaarschuwd dat vooral oudere en zieke mensen, maar ook sporters flink last kunnen hebben van de hitte. Het RIVM adviseert om veel te drinken, schaduw op te zoeken of te 'schuilen' op een plek waar een briesje staat.

Buienradar

Bekijk de voorspellingen op Buienradar.