WASHINGTON - De Amerikaanse inlichtingendienst CIA heeft in 2004 personeel ingehuurd van het beveiligingsbedrijf Blackwater als onderdeel van een geheim programma om gevaarlijke al-Qaedaleden op te sporen en te doden.

Dat meldden de Amerikaanse kranten The Washington Post en The New York Times donderdag.

Blackwater moest leiders van het terreurnetwerk uit de weg ruimen en kreeg miljoenen dollars voor training en wapens, maar het programma werd gestaakt voordat enkele missies waren uitgevoerd.

Het dagblad baseert zich op uitlatingen van twee voormalige medewerkers van de inlichtingendienst. Volgens de krant heeft CIA-directeur Leon Panetta het Congres in juni van de inschakeling van personeel van Blackwater op de hoogte gesteld.

Panetta zei toen dat hij kort daarvoor van het geheime programma had vernomen en dat hij er onmiddellijk een einde aan had gemaakt.

Doden

De inlichtingendienst kwam in 2001 met een programma om de belangrijkste leiders van al-Qaeda gevangen te nemen of te doden.

De CIA legde het in 2004 korte tijd stil, maar bracht het vervolgens onder een andere codenaam opnieuw tot leven en besloot deskundigen van buiten bij de actie tegen het terreurnetwerk te betrekken.

Geheime operaties

De inlichtingendienst koos voor Blackwater omdat zij al nauwe banden met dat bedrijf had en omdat het een naam had opgebouwd in de uitvoering van geheime operaties buiten de Verenigde Staten.

In de directie van Blackwater zitten vroegere topmensen van de CIA, zoals J. Cofer Black. Hij ging begin 2005 voor de onderneming werken, nadat hij bij de inlichtingendienst mede leiding had gegeven aan de strijd tegen het terrorisme.

Incidenten

Blackwater veranderde zijn naam onlangs in Xe Services na een reeks incidenten in Irak, waarbij medewerkers van de onderneming buitensporig geweld zouden hebben gebruikt. Zo schoten medewerkers van het bedrijf in september 2007 zonder serieuze aanleiding zeventien Iraakse burgers dood.