AMSTERDAM - Beginnende bestuurders stappen vaak met een slok op de auto in, vooral op uitgaansavonden. Vorig jaar had een op de twintig jonge automobilisten te veel gedronken, zo bleek bij alcoholcontroles.

Hun rijbewijs wordt steeds vaker ingenomen. Ook een cursus bij het Centraal Bureau Rijvaardigheid (CBR) wordt vaker opgelegd.

Dat schrijft het Nederlands Dagblad donderdag op basis van het rapport 'Rijden onder invloed in Nederland' van het ministerie van Verkeer en Waterstaat en het Bureau Verkeershandhaving van het Openbaar Ministerie (BVOM).

Op vrijdagnacht tussen 02.00 en 04.00 uur heeft 11,3 procent van de jonge automobilisten te veel gedronken. Het BVOM noemt de cijfers 'zorgwekkend'.

Vorig jaar overtrad 4,8 procent van de beginnende bestuurders de norm. Een jaar eerder was dat nog 5,2 procent, maar het aantal zware drinkers, met meer dan 0,8 promille alcohol, steeg van 1,2 naar 1,4 procent.

Januari

Sinds 1 januari 2006 mogen automobilisten en motorrijders die hun rijbewijs nog geen vijf jaar hebben maximaal 0,2 promille alcohol in hun bloed hebben. Daarna geldt een limiet van een half promille. Nederland telt bijna een miljoen beginnende bestuurders.

Ruim 4300 beginnende bestuurders moesten vorig jaar een speciale cursus bij het CBR volgen. Dat waren er in de eerste zeven maanden van dit jaar al meer dan 2600.

Sinds 1 januari 2008 raakten 866 beginnende bestuurders hun rijbewijs kwijt vanwege alcoholverslaving, omdat zij onder invloed op de training verschenen of de cursus niet konden betalen.

Het rapport wordt donderdag gepubliceerd.