KABUL - De stembureaus in Afghanistan zijn donderdag rond 04.30 uur onze tijd geopend.

Ze blijven negen uren open voor circa zeventien miljoen geregistreerde stemgerechtigden die een president en provinciale besturen kiezen. Voorlopige uitslagen worden dit weekeinde verwacht.

De regering hoopt dat de verkiezingen met de enorme veiligheidsmaatregelen en de inzet van honderdduizenden militairen, politieagenten en waarnemers naar omstandigheden ordelijk verlopen.

Abdulah

De voormalige minister van Buitenlandse Zaken Abdullah Abdulah, die geldt als belangrijkste rivaal van de Afghaanse president Hamid Karzai, heeft donderdag zijn stem uitgebracht in de hoofdstad Kabul.

''Het is een dag van verandering, een dag van hoop'', sprak de politicus die samen met zijn vrouw en zoon naar een stemlokaal was gegaan om te stemmen.

Sporadische aanvallen

Een woordvoerder van de Verenigde Naties in Afghanistan spreekt donderdag van sporadische aanvallen tijdens de presidentsverkiezingen en noemt de opkomst bemoedigend.

''Er is een aantal aanvallen geweest, vooral in het zuiden en oosten van het land. Maar we zien rijen kiezers bij stembureaus in het noorden, ook in de hoofdstad Kabul en, heel bemoedigend, in het oosten.''

Volgens de zegsman heeft de overgrote meerderheid van de stembureaus zijn deuren kunnen openen en stemmateriaal ontvangen. Winkels en bedrijven zijn gesloten en de politie, die uitgebreid wordt ingezet, controleert het beperkte aantal auto's in de straten van Kabul.

De Afghaanse regering wil donderdag geen berichtgeving over gewelddaden omdat het kiezers zou afschrikken.

Uruzgan

In de Afghaanse provincie Uruzgan, waar Nederlandse militairen zijn gelegerd, verlopen de presidentsverkiezingen voorspoedig. Stembureaus zijn geopend en er hebben zich tot op heden geen bijzonderheden voorgedaan.

Minister Eimert van Middelkoop (Defensie) is vol lof over de Afghaanse veiligheidsinstanties. ''Ze hebben de zaak goed en strak in de hand. Dat is goed nieuws, voor ons, maar vooral voor de bewoners van Uruzgan.''

Van Middelkoop spreekt van een belangrijke mijlpaal in de ontwikkeling van Uruzgan. ''Door naar de stembus te gaan toont de Afghaanse bevolking aan de Taliban het politieke lot in eigen handen te willen nemen en niet te zwichten voor terreur. Het voelt goed dat ook Nederland steun verleent aan deze jonge democratie.''

Schrikbewind

De extremistische Taliban willen de stembusgang met geweld verstoren. De Taliban voerden van halverwege de jaren negentig tot eind 2001 een schrikbewind in Afghanistan. Hun feitelijke hoofdstad was Kandahar(-stad).

Verkiezingen Afghanistan