DE BILT - Hoewel in het zuiden de temperatuur op verschillende plaatsen boven de 30 graden Celsius kwam, was het woensdag officieel net geen tropische dag in Nederland.

In De Bilt bleef het kwik namelijk op 29,6 graden steken. Dat was 0,4 graad te weinig, meldde het KNMI.

In Limburg, Noord-Brabant en Zeeland werd het op een aantal plekken wel tropisch. De hoogste temperatuur werd genoteerd in Limburg: 32 graden.

Ook aan het begin van woensdagavond was het nog warm. Volgens Harry Geurts van het KNMI is dat een voorbode voor het nog warmere weer dat donderdag volgt.

Verwachting

De verwachting is dat dan in De Bilt wel de 30 graden wordt gehaald, waarmee het de eerste tropische dag van het jaar zou worden.

Ook wordt het in het oosten van het land mogelijk zelfs warmer dan 35 graden. Dat komt gemiddeld eens in de tien jaar voor. De laatste keer was in 2006.

Onweersbuien

Maar de hitte duurt niet lang, want in de loop van donderdagmiddag trekken onweersbuien vanuit het zuidwesten het land binnen. Daarin kunnen windstoten voorkomen tot 110 kilometer per uur, waarschuwt het KNMI.

De buien, die zich verraderlijk snel kunnen ontwikkelen, bereiken tegen de avond het noordoosten.

Keerzijde

De hitte die voor donderdag wordt verwacht, heeft ook een keerzijde. Ouderen, zieken, maar ook sporters moeten oppassen.

Veel drinken, schaduw opzoeken of 'schuilen' op een plek waar een briesje staat, is goed voor wie last heeft van de warmte, staat als algemene wenk op de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Scholen

De onderwijsbond AOb verwacht geen problemen voor de scholen, die in het noorden van het land al begonnen zijn. De temperatuur in het schoolgebouw is bepalend voor eventuele maatregelen.

Als het kwik in de klaslokalen boven de 26 graden komt, wordt het tijd te overleggen over vrij geven of een tropenrooster. Maar vrijdag wordt het al koeler, dus ik verwacht geen problemen, zei een woordvoerder van de AOb.

Lezersfoto's

Bekijk alle lezersfoto's van het zomerse weer op NUfoto.nl