AMSTERDAM - Het KNMI heeft woensdag een waarschuwing doen uitgaan voor zeer zware windstoten op donderdag.

In de loop van donderdagmiddag trekken onweersbuien vanuit het zuidwesten het land binnen.

Daarin kunnen windstoten voorkomen tot 110 kilometer per uur. Bovendien is er kans op zwaar onweer, hagel en lokaal veel regen, aldus het weerinstituut.

De buien, die zich verraderlijk snel kunnen ontwikkelen, bereiken tegen de avond het noordoosten.

Warmste dagen

Woensdag en donderdag worden voorlopig de warmste dagen van het jaar. Op veel plaatsen in het land wordt het warmer dan 30 graden, donderdag is zelfs 35 graden mogelijk.

Dat meldt het KNMI. De nacht van woensdag op donderdag verloopt 'uitzonderlijk warm', met temperaturen van ongeveer 20 graden.

Tropische temperaturen van 30 graden en hoger zijn dit jaar nog maar weinig voorgekomen.

Limburg

In De Bilt wordt woensdag waarschijnlijk de eerste tropische dag beleefd, terwijl drie tropische dagen daar in de zomer normaal zijn. In Limburg komen gewoonlijk vijf tropische dagen per jaar voor.

De grens van 30 graden is dit jaar op diverse plaatsen wel al een paar keer gepasseerd, vooral in het zuiden van het land.

Op 2 en 3 juli werd het op veel plaatsen tropisch, met 31,8 graden in Arcen. Ook op 6 augustus was het tropisch warm en werd in Hoek van Holland 32 graden gemeten. Op 15 augustus steeg het kwik in het Zeeuwse Westdorpe tot 30 graden.

Zuiden van Europa

De warmte waar Nederland deze week mee te maken heeft, komt uit het zuiden van Europa.

In Frankrijk worden temperaturen tussen 35 en 40 graden gemeten, zodat ook hier voorlopig de warmste dagen van het jaar de boeken in gaan.

Hittealarm

In Spanje hebben de autoriteiten een hittealarm uitgevaardigd voor bijna het hele land. Meteorologen verwachten temperaturen van boven de veertig graden.

Alleen aan de Atlantische kust in Noord-Spanje en op de Canarische eilanden zijn de temperaturen draaglijker. De hitte, die al enkele dagen duurt, bereikt woensdag haar hoogtepunt.

De zomerzon houdt ook Italië in zijn greep, met temperaturen tot 41 graden. De autoriteiten hebben gewaarschuwd voor de hitte in twaalf steden, waaronder Rome, Milaan en Bologna.