UTRECHT - Gedeputeerde Joop Binnekamp (VVD) van de provincie Utrecht heeft afgelopen twee jaar meer etentjes gedeclareerd dan al zijn collega's samen binnen het college.

Dat onthulde RTV Utrecht woensdag in het televisieprogramma U Vandaag. Het programma vroeg via een beroep op de Wet Openbaarheid Bestuur alle declaraties van het Utrechtse provinciebestuur op.

De verslaggevers van RTV Utrecht worstelden twee verhuisdozen bonnetjes door. Opvallend was het declaratiegedrag van gedeputeerde Binnekamp.

Etentjes

Hij declareerde voor bijna 8000 euro aan etentjes. Dat is meer dan de andere collegeleden van de provincie Utrecht bij elkaar.

Collega Anneke Raven (CDA) declareerde iets meer dan 40 euro in dezelfde periode. Bart Krol (CDA) declareerde bijna 1700 euro voor bezoekjes aan restaurants.

De commissaris van de Koningin Roel Robbertsen leverde voor iets meer dan 3000 euro bonnen in bij de provincie voor lunches en diners.

Verantwoordelijkheid

In een reactie liet de provincie weten dat het bedrag op een declaratie in de eerste plaats de verantwoordelijkheid van de betrokken bestuurder is.

''Declaraties moeten nodig zijn voor het werk van de bestuurder en het belang van de provincie dienen'', aldus een woordvoerder. De bestuurders hoeven zich niet te houden aan een maximumbedrag voor bijvoorbeeld een etentje.

Verschillen

Volgens de provincie voldoen de declaraties van Binnekamp aan deze criteria, maar zijn de verschillen in het declaratiegedrag van de bestuurders opvallend.

''Dat is voor Gedeputeerde Staten reden om te kijken naar meer balans en uniformiteit in het declaratiegedrag van de individuele collegeleden'', aldus de zegsman.

Fractie

Tussen de declaraties zat ook een bon van een etentje van de VVD-fractie. ''Deze bon is onterecht gedeclareerd en dat is inmiddels rechtgezet'', zei de woordvoerder.

De provincie is niet geschrokken van rekeningen van 300 euro voor een etentje. ''Dit soort bedragen komen soms voor, omdat het werk daar soms om vraagt'', zegt de woordvoerder van de provincie.

Gelegenheid

''Laatst hadden we een ontvangst om een succesvolle samenwerking waar 450 arbeidsplaatsen mee gemoeid zijn, te onderstrepen.'' Volgens de provincie wordt de catering afgestemd op de gelegenheid.

''Als we een werkbijeenkomst kunnen regelen met een eenvoudige lunch, en dat doen we vaak genoeg, dan zullen we dat zeker niet nalaten'', aldus de zegsman.