VALETTA - Het vrachtschip de Arctic Sea ''is nooit verdwenen''. Het werd continu gevolgd vanaf het moment van de kaping op 24 juli voor de Zweedse kust tot de herovering van het schip maandag door de Russische marine.

Dat stelt de Maritieme Autoriteit van Malta (MMA). De Arctic Sea, die onder Maltese vlag vaart, verliet Finland op 23 juli en had op 28 juli voor het laatst contact met de Britse kustwacht.

Daarna was het spoorloos, werd steeds gezegd. Maar volgens een verklaring van de MMA dinsdagavond laat waren ''onderzoekers altijd op de hoogte van de locatie van het schip''.

Gevoelige informatie

Zweedse, Maltese en Finse maritieme autoriteiten besloten geen gevoelige informatie naar buiten te brengen ''om het leven en de veiligheid van de personen aan boord niet in gevaar te brengen''. Ook hoopten ze zo het schip ongeschonden terug te krijgen.

De Russische marine arresteerde acht kapers uit Estland, Letland en Rusland aan boord van het schip, dat een lading hout ter waarde van ruim 1,25 miljoen euro aan boord had.

De vijftien bemanningsleden bleven ongedeerd. De ondervraging van de piraten en bemanningsleden duurt voort.

Losgeld

Rusland bevestigde woensdag voor het eerst dat er losgeld was gevraagd door de kapers.

Zij dreigden de Arctic Sea op te blazen als Rusland niet met het geld over de brug zou komen, meldde het persbureau Interfax op basis van het Russische ministerie van Defensie.

Volgens de verzekeraar van het vrachtschip was er een miljoen euro losgeld gevraagd.