AMSTERDAM - Honderden treinreizigers zijn op 2 juli aan een ramp ontsnapt in de Schipholtunnel, toen hier rookontwikkeling was. In een vertrouwelijk rapport van NS Reizigers staat dat tunnels voor treinverkeer niet veilig zijn.

Dat heeft een woordvoerder van de NS woensdag bevestigd naar aanleiding van een bericht in de Telegraaf. Door slechte communicatie tussen de brandweer en de treindienstleiders van ProRail kregen machinisten van zeven reizigerstreinen in de avondspits op 2 juli tegenstrijdige opdrachten, schrijft de krant.

De brandweer vond dat er door dichte rook in de Schipholtunnel de treinen zo snel mogelijk de tunnel uit moesten. De verantwoordelijke treindienstleiders, die daarvoor het sein moeten geven, lieten de treinen staan.

Trainingen

Uiteindelijk bleek het alleen om rookontwikkeling te gaan en niet om brand. "Er moeten specifieke trainingen komen voor mogelijke rampen. En niet alleen voor NS'ers, maar voor alle betrokkenen. Geen tunnel is hetzelfde. Er moet per tunnel een training komen. Want deze miscommunicatie kan ook in andere tunnels, zoals de hsl-tunnel, voorkomen", zegt bestuurder van FNV Bondgenoten Roel Berghuis in de krant.

Machinisten zeggen verbaasd te zijn over het gebrek aan snelle besluitvorming, weet De Telegraaf op basis van het interne NS-rapport. Zij zouden meer dan twintig minuten in de tunnel hebben moeten wachten.

Niet aanwezig

Waarom de treindienstleiders de treinen niet snel naar buiten stuurden, blijkt volgens de krant niet uit het rapport. Een machinist hoorde dat degene die de beslissing moest nemen 'niet aanwezig was.' Ook zou er geen alarm zijn afgegaan, waardoor de machinisten zelf hulpdiensten moesten waarschuwen.