KAMPEN - Door een brand in een woning in Kampen zijn woensdagmorgen vroeg vier kinderen uit één gezin om het leven gekomen. Dat heeft een woordvoerder van de gemeente gemeld.

De slachtoffers zijn jongens van een, vier, zes en acht jaar oud. Ze werden liggend in hun bed aangetroffen. Vermoedelijk zijn ze in hun slaap overleden.

De overige twaalf gezinsleden, onder wie nog tien andere kinderen, konden ontkomen. Voor hen is opvang geregeld. Ook voor de buurtbewoners staan professionele hulpverleners klaar.

Volgens burgemeester Jan Oosterhof waren alle veertien kinderen en hun moeder in hun huis aanwezig toen de brand ontstond. De vader, een schipper, was op dat moment in de Duitse stad Düsseldorf. Hij is inmiddels herenigd met zijn gezin.

 Hulp

Rond half drie in de nacht kwam de melding bij de brandweer in de Overijsselse stad binnen. Een uur later was het vuur onder controle. ''Kinderen uit het gezin hebben hun buren om hulp gevraagd. Toen de brandweerlieden arriveerden, was er al sprake van een uitslaande brand'', zei de commandant van de brandweer in Kampen, Arjen Schepers.

In totaal zijn dertig brandweerlieden ingezet, ook uit omliggende korpsen. Over de oorzaak van de brand kon hij nog niets zeggen. Volgens de burgemeester is de brand waarschijnlijk ontstaan in de trapopgang naar de zolder.

Lichamen

Volgens Oosterhof was de woning wel geschikt voor zo'n groot gezin. ''Het is een particulier huis en ze schikten zich in deze situatie.'' Of de lichamen al geborgen zijn, kon hij niet zeggen. ''De zolderverdieping is moeilijk begaanbaar.'' De technische recherche onderzoekt het pand.

Commotie

De ouders waren aangeslagen door de brand in de wijk. Buurtbewoners werden in de nacht wakker door de vele sirenes. ''Er was behoorlijk wat commotie op straat. De vlammen kwamen boven de daken van de huizen een straat ervoor uit'', zegt een buurtbewoner.

Zijn kinderen gaan naar dezelfde basisschool als die van het getroffen gezin. ''Ik ben vannacht in de kleren gegaan en erheen gelopen, maar al snel was duidelijk dat ik niets meer kon doen.''

School

De school waarop drie van de vier slachtoffers van de fatale woningbrand in Kampen zaten, is woensdagochtend gewoon open. Of er les wordt gegeven, laat de schoolleiding over aan de leerkrachten.

De school heeft besloten geen gebruik te maken van de diensten van Slachtofferhulp. ''Wij als christenen verwerken dit op onze eigen manier'', aldus de directeur. Op de school zitten nog twee kinderen uit het getroffen gezin.

Doden bij brand Kampen