HILVERSUM - Tariq Ramadan legt zich niet neer bij het besluit van Rotterdam om zijn contract te ontbinden. Hij begint een juridische procedure tegen de stad, zei hij dinsdag in het Radio 1-Journaal.

Ramadan vindt dat zijn ''eer en waardigheid zijn aangetast. Je kan iemand niet zo behandelen''.

''Naïef en simplistisch'', noemde de islamoloog de veronderstelling dat hij het Iraanse regime zou steunen door mee te werken aan een Iraanse nieuwszender. Hij verwijt Rotterdam in dat opzicht zwart-witdenken.

Geert Wilders

Ramadan, die in Marokko met vakantie is, vermoedt dat het besluit te maken heeft met het politieke klimaat in Nederland en de rol die PVV-leider Geert Wilders daarin speelt, zei hij verder.

Hij heeft overigens geen probleem met Nederland en komt begin september naar Amsterdam.

PvdA

De Rotterdamse PvdA noemt het collegebesluit  ''zeer verstandig''. PvdA-raadslid Peggy Wijntuin: ''Het geeft recht aan de gevoelens die er al over hem heersen."

"Wat de PvdA betreft is zijn positie onhoudbaar geworden. Zijn geloofwaardigheid is door deze kwestie zeer beschadigd.''

Ontoelaatbaar

Wijntuin vindt de snelle actie van dit college prijzenswaardig. ''Het totalitaire regime in Iran is verwerpelijk."

"Vooral de vervolging van homo's in dat land vinden wij zorgelijk. Elke suggestie dat Ramadan een band heeft met dit regime is voor de PvdA ontoelaatbaar.''

Leefbaar Rotterdam

Leefbaar Rotterdam-raadslid Anita Fähmel had niks anders verwacht dan ontslag. De situatie was volgens haar onhoudbaar geworden.

''Op de dag dat in Iran een meisje werd vermoord had Ramadan een uitzending over discriminatie van islamitische studenten in Europa. Dat is niet toelaatbaar, hij had daar afstand van moeten nemen. Jammer dat we die drie jaar hebben stilgestaan'', zegt ze verwijzend naar de discussie over hem.

VVD

VVD-raadslid Bas van Tijn zegt dat Ramadan al eerder had weg gemogen omdat hij verwarring zaait en er een dubbele tong op na houdt over homo's geloofsafvalligen en vrouwen.

''Hij heeft hier in Rotterdam niks bijgedragen aan het integratiedebat en alleen maar geld gekost.''

GroenLinks

Arno Bonte, raadslid voor GroenLinks, noemt het ook een juiste beslissing. ''In eerdere situaties is een antimoslimhetze tegen Ramadan geweest. Ik ben blij dat die beeldvorming in april ongedaan is gemaakt. "

"Maar Rotterdam moet niet het risico lopen dat het in verband wordt gebracht met het vergoelijken van het verwerpelijke regime in Iran.''