ROME - De Siciliaanse maffiabaas Bernardo Provenzano viert donderdag een bijzonder jubileum: hij is precies veertig jaar voortvluchtig. Algemeen wordt aangenomen dat Provenzano na de arrestatie van 'baas aller bazen' Toto Riina in 1993 de leider van de georganiseerde misdaad op het eiland is. "Ik ben de baas en woon in Palermo", schreef hij aan het Openbaar Ministerie in de Siciliaanse hoofdstad.

Politiefunctionarissen zijn er echter redelijk zeker van dat de -jarige Provenzano, de 'man zonder gezicht' en 'het spook' genoemd, zich elders schuilhoudt: in de bergen rond het maffiabolwerk Corleone in het centrum van Sicilië. "Een vorst kan slechts in zijn eigen land regeren. Hij is in de omgeving van Corleone~, zegt een hoge functionaris van de justitie in Palermo.

Provenzano is zes keer bij verstek tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld. Meermalen heeft de politie gezegd dat hij dood zou zijn. Hij zou problemen met zijn nieren hebben gehad en in ziekenhuizen in Palermo en het Noord-Italiaanse Genua zijn behandeld. Anderzijds is er het verhaal dat hij eind jaren negentig bij een politiecontrole is aangehouden. Omdat de agenten niet beseften wie ze in handen hadden, kwam hij weer op vrije voeten.