MOSKOU - Het pak waarmee astronaut André Kuipers de ruimte in gaat, is klaar. Russische kleermakers hebben er een jaar aan gewerkt. Over de prijs van het kostuum wil noch het Russische Lucht- en Ruimtevaartagentschap als het Europese ruimtevaartagentschap ESA mededelingen doen.

Het pak, genaamd Sokol (Valk), zit Kuipers als gegoten. Een beetje krap is het wel en het doet ook zeer, gaf Kuipers donderdag in Moskou toe. Het kostuum wordt naar de lanceerbasis Bakjkonoer gestuurd.

Het is de bedoeling dat Kuipers volgend voorjaar met een Russische Sojoev naar het Internationale Ruimtestation (ISS) wordt gelanceerd. Hij voert tijdens een vlucht van tien dagen een aantal wetenschappelijke experimenten uit.

Training

Momenteel traint hij in het opleidingscentrum Sterrenstad, in de buurt van Moskou. In oktober is het de beurt aan een collega van Kuipers, de Spanjaard Pedro Duque om naar het ISS te vliegen. ESA, de werkgever van Kuipers, betaalt voor de vlucht van de Nederlander 12 miljoen dollar.

Het pak krijgt de ruimtevaarder na afloop niet mee. Het blijft eigendom van de Russen, die het wel aan ESA in bruikleen wilen geven.