KABUL - Twee dagen voor de presidentsverkiezingen in Afghanistan hebben de Taliban weer toegeslagen. Door zelfmoordaanslagen en raketbeschietingen vielen dinsdag minstens tien doden en tientallen gewonden.

De zwaarste aanslag werd gepleegd in Kabul. Een onbekend persoon bracht een auto tot ontploffing bij een buitenlands militair konvooi op de weg tussen Kabul en de oostelijke stad Jalalabad. Er vielen minstens vijf doden en dertig tot vijftig gewonden.

Onder de doden zouden burgers, militairen van de internationale troepenmacht ISAF en lokale medewerkers van een nabijgelegen complex van de Verenigde Naties zijn.

Uruzgan

Ook de provincie Uruzgan, waar ruim 1200 Nederlandse militairen zijn gelegerd, werd getroffen door een zelfmoordaanslag. Een voetganger blies zichzelf op bij een controlepost van de Afghaanse politie in het district Chora. Drie Afghaanse militairen en twee burgers kwamen door de explosie om het leven.

Paleis

De Taliban beschoten Kabul en Jalalabad ook met raketten. In de hoofdstad werden het presidentiële paleis en het hoofdkwartier van de Afghaanse politie geraakt en in Jalalabad sloegen de raketten in bij het vliegveld.

Ongeveer tien mensen raakten daardoor gewond. In de noordelijke provincie Jowzjan werd een kandidaat voor het provinciale parlement doodgeschoten.

President

De bevolking van Afghanistan kiest donderdag een president en de provinciale parlementen. De Taliban hebben gedreigd de stembusgang te zullen ontwrichten. Volgens een Afghaanse legergeneraal willen de opstandelingen onder meer een zelfmoordaanslag plegen in Tarin Kowt, de hoofdstad van Uruzgan.

Geweld Afghanistan laait op