HAGEN - De rechtszaak tegen de Nederlandse oorlogsmisdadiger Herbertus Bikker in het Duitse Hagen gaat vrijdagmiddag verder. Volgens een woordvoerder van de rechtbank heeft de 88-jarige Bikker het ziekenhuis verlaten en is hij vrijdag op de zitting aanwezig. De oud-SS'er en bewaker van kamp Erica in Ommen werd vorige week donderdag met hoge bloeddruk in het ziekenhuis opgenomen nadat hij tijdens een neuropsychologisch onderzoek onwel werd. Hij staat terecht voor de moord op verzetsman Jan Houtman in november 1944.

Naar verwachting geeft de neuropsycholoog vrijdag uitleg over het onderzoek dat hij heeft uitgevoerd bij Bikker. Vorige week vrijdag gaf de deskundige al aan dat hij meent dat de verdachte zijn rechtszaak kan bijwonen. Eerder trokken een internist en een psycholoog dezelfde conclusie, hoewel Bikker kampt met concentratieproblemen en een hoge bloedruk. De advocaten van Bikker menen dat hun cliënt niet in staat is het proces te volgen en haddden om het neuropsychologisch onderzoek verzocht.

Bikker werd na de oorlog in Nederland onder meer voor doodslag op Houtman veroordeeld tot de doodstraf. Dat vonnis is later omgezet in levenslang. In 1952 ontsnapte Bikker met zes anderen uit de Koepelgevangenis in Breda en vluchtte naar Duitsland, waar hij het Duitse staatsburgerschap kreeg.

In 1997 begon officier van justitie U. Maass het onderzoek naar Bikker. Hij moet kunnen aantonen dat de kampbewaker een moord heeft begaan en dat deze 'wreed' is uitgevoerd. Allen in dat geval kan de rechtbank tot een veroordeling komen. Andere vergrijpen zijn inmiddels verjaard. De verdachte zegt zelf uit noodweer te hebben gehandeld.