AMSTERDAM - Met je voeten op de bank zitten in de tram of de metro is voortaan taboe in Amsterdam. Deze onbehouwen reizigers komen er niet meer met een waarschuwing van af, maar moeten hun gedrag bekopen met een bekeuring van 23 euro. De politie in de hoofdstad gaat steeds meer letten op asociaal gedrag van gebruikers van het openbaar vervoer.

Tijdens een actie van het Ondersteunings Team Vervoer van de politie woensdag in de metro werden 119 bekeuringen uitgedeeld. Verreweg het grootste deel van de boetes ging naar reizigers die een lege stoel met hun voeten bezet hielden. Maar ook een vergrijp als roken in de coupé leverde de overtreder een bekeuring op. Het was volgens de politie de eerste keer dat op deze schaal bekeuringen zijn uitgedeeld voor asociaal gedrag.

Tot voor kort schreef de politie vooral bonnen uit voor zwartrijders en drugsgebruikers. Asociale reizigers werden vroeger nog gesommeerd hun voeten op de grond te zetten. "Maar we willen het veiligheidsgevoel in het openbaar vervoer vergroten", verklaarde een politiewoordvoerder donderdag.

"Asociaal gedrag brengt toch spanningen met zich mee." Wat passagiers wel en niet mogen, staat in het vervoersreglement. Elke reiziger hoort dat volgens de politie te weten.