NIJMEGEN - Op een industrieterrein aan de Hogelandseweg in Nijmegen is donderdagmorgen afvalondernemer J. Burgers doodgeschoten. De schietpartij had rond elf uur plaats, aldus een woordvoerster van de politie.

De 54-jarige afvalondernemer uit Weurt zou een huurconflict hebben met de dader. De dader is nog voortvluchtig. Meer details wil de politie vooralsnog niet geven.

Burgers kreeg eind jaren negentig landelijke bekendheid toen hij burgemeester H. Zijlmans van Beuningen beschuldigde van wederrechtelijke vrijheidsberoving. Die aangifte leidde na jarenlang getouwtrek tot een strafzaak tegen de burgemeester, die uiteindelijk vrijspraak kreeg.

In de zaak werd ook een officier van justitie beschuldigd van meineed, omdat hij geprobeerd zou hebben de burgemeester te beschermen.

De politie zette donderdagmorgen een ruim gebied op het industrieterrein af. Omdat dat terrein aan de oprit van de snelweg A73 (Nijmegen - Venlo) grenst ontstond enige tijd verkeershinder, maar volgens de politie reed het verkeer na een uurtje weer door.

Zijlmans liet Burgers in 1997 gedwongen opnemen op grond van de wet Bijzondere Opname Psychiatrische Ziekenhuizen (BOPZ). De afvalbaas viel toen al geruime tijd directie en medewerkers van afvalverwerker ARN in Weurt lastig. Zijlmans zat in de Raad van Commissarissen van de ARN. Burgers verzette zich in eerste instantie niet tegen de gedwongen opname, maar deed later aangifte tegen de burgemeester.

Hoewel justitie de zaak in eerste instantie seponeerde moest Zijlmans op bevel van het gerechtshof in 2001 uiteindelijk toch voor de rechter verschijnen. Hij was toen al een half jaar met buitengewoon verlof, nadat hij Burgers in een raadsvergadering als "krankzinnig" had bestempeld. De rechtbank sprak Zijlmans vrij, al vonden de rechters zijn gedrag wel onwenselijk omdat hij de schijn van belangenverstrengeling had gewekt.