KERKRADE - Het Openbaar Ministerie (OM) in Maastricht heeft alle 134 panden en lappen grond van de Kerkraadse vastgoedhandelaar Joep J. en zijn familie in beslaggenomen en verbeurd verklaard.

Het is waarschijnlijk de grootste justitiële inbeslagname van onroerend goed ooit in Nederland.

Raadsman Theo Hiddema van J. heeft dinsdag een verhaal daarover in dagblad De Limburger en het Limburgs Dagblad bevestigd.

Het bezit van de familie J. is tientallen miljoenen euro's waard. De 58-jarige vastgoedhandelaar wordt onder meer verdacht van het witwassen van crimineel geld en belastingfraude.

Doelwit

Hij is het belangrijkste doelwit van het OM in een groot onderzoek in Zuid-Limburg naar criminele activiteiten rond vastgoedhandel waarbij diverse opsporingsinstanties en de Belastingdienst betrokken zijn.

Het is opvallend dat de panden en de grond van J. nu al verbeurd zijn verkaard. Dat betekent dat ze nu eigendom van de Nederlandse staat zijn. Hiddema stelt dat het OM zijn cliënt daarmee ''vleugellam'' heeft gemaakt. De advocaat noemt de beslaglegging ''dubieus'' en gaat zowel de strafklacht tegen J. als de verbeurdverklaring aanvechten.

Zijn cliënt ontkent alle beschuldigingen.