NAIROBI - Wie in Kenia leeuwen wil bewonderen, moet niet te lang wachten met het boeken van een safari in het Afrikaanse land.

Maandag maakte de autoriteit op het gebied van wilde dieren in Nairobi bekend dat er nog tweeduizend leeuwen zijn in Kenia en dat de dieren over twintig jaar zijn verdwenen, als niet snel maatregelen worden genomen.

In 2002 liepen er nog 2749 leeuwen rond in het Oost-Afrikaanse land. De drastische afname van het aantal roofdieren komt door een reeks oorzaken.

Vee-eigenaren jagen op dieren die hun kuddes bedreigen, ziektes houden huis onder de leeuwenpopulatie en door overbevolking worden de leefgebieden van de koning van het dierenrijk steeds kleiner.

Klimaatverandering

De klimaatverandering speelt ook een rol bij het afnemende aantal leeuwen. Kenia kampt met steeds langere perioden van droogte. Het dreigende uitsterven van de leeuw is een groot probleem voor Kenia.

Inkomsten uit toerisme, een belangrijke pijler onder de economie van het land, zullen afnemen als er minder wilde dieren rondlopen.