ZWOLLE - De politie IJsselland wil met behulp van tips van burgers auto's, scooters, sieraden en grote huizen van criminelen afpakken. De politie schakelt daarbij tevens de hulp in van experts uit het bankwezen en de accountancy.

Dat meldde een woordvoerder van de politie maandag.

''Bijna iedereen kent in zijn of haar omgeving wel mensen die in een auto rondrijden die ze onmogelijk kunnen betalen. Dat soort vermoedens willen we hebben'', zei een woordvoerder.

Experts onderzoeken op basis van deze tips of de goederen op oneigenlijke wijze verkregen zijn.

Het landelijke proefproject is een vervolg op onder meer het uit Amsterdam afkomstige cabrioproject. Daar wordt door de politie nagetrokken of bestuurders een dergelijke auto wel kunnen bekostigen.

Demotiverende werking

Volgens de politie heeft ruim 80 procent van de gepleegde misdrijven in Nederland een financiële oorsprong. Het idee achter de nieuwe aanpak is dat het demotiverend werkt.

''Jongeren kunnen zich gaan afvragen waarom ze nog moeten studeren, als een vriend door de verkoop van wiet op een mooie scooter kan rijden. Ook dat willen we aanpakken.'' De financieel experts zijn nodig om de gangen van potentiële criminelen na te gaan.

''De gemiddelde diender weet niet voldoende van bijvoorbeeld beleggingen. Bovendien werken criminelen vaak volgens vaste patronen.''

Omgekeerde bewijslast

De politie gaat voortaan vaker de omgekeerde bewijslast toepassen. Bij vermoeden van oneigenlijk verkregen goederen is het aan de eigenaar om te bewijzen dat hij of zij de auto of scooter op legale wijze verkregen heeft.

Nu komen nog te weinig tips binnen van mensen met vermoedens. ''Maar het is ook zo dat we daar voorheen te weinig naar hebben gekeken. We keken alleen naar de feiten.''

Valse beschuldigingen

De politie wil inspelen op de onderbuikgevoelens van burgers, zei de woordvoerder. Bang voor een stuwmeer aan valse beschuldigingen is hij echter niet. ''Er moeten duidelijk aanwijzingen zijn voordat wij een onderzoek starten.''

Naast IJsselland gaan nog vier korpsen zich in een landelijk proefproject richten op financieel-economische criminaliteit. Dinsdag wordt deze nieuwe aanpak in Zwolle gepresenteerd.