AMSTERDAM - De Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher (Onderwijs) heeft geschokt gereageerd op een brief van een oud-lerares van de islamitische basisschool As Siddieq. Zij stelt dat op deze onderwijsinstelling geen ruimte is voor andere culturen.

Asscher liet maandag weten dat de school zo nodig dicht moet als blijkt dat hier integratie wordt tegengewerkt, bevestigde zijn woordvoerder naar aanleiding van een bericht in Het Parool.

De school staat al enkele jaren onder verscherpt toezicht van de Inspectie van het Onderwijs. Volgens de wethouder is meer actie nodig. ''Ik sluit geen enkel scenario uit, ook sluiting van de school niet.''

Overigens kan deze drastische maatregel niet zomaar worden genomen. "Voor sluiting is heel veel nodig. Maar we kunnen niet hebben dat kinderen jaren worden onderwezen op een manier die haaks staat op de rechtsstaat en het leven in een moderne stad.'' Overigens is de gemeente niet bevoegd de school te sluiten.

Grote zorgen

Asscher wil zo snel mogelijk samen met de bestuurders van de stadsdelen waar de school een vestiging heeft, met het bestuur van de school om tafel. Hij roept bovendien andere docenten van de school op net als de voormalig lerares te vertellen hoe het eraan toe gaat. De politicus maakt zich grote zorgen over de kinderen.

As Siddieq scoort onder meer slecht op het gebied van het bijdragen aan actief burgerschap en sociale integratie. Een woordvoerder van de inspectie liet maandag weten dat de signalen waar de ex-lerares mee naar buiten is getreden, bekend zijn. ''Wij maken ons daar zorgen over.''

Elementen

Een jaar geleden kwam de inspectie nog met een rapport over de onderwijsinstelling. Daaruit bleek dat As Siddieq goede elementen op het gebied van burgerschap in een verbeterplan had opgesteld. Over enkele weken verschijnt een nieuw rapport waarin de resultaten van deze voornemens onder de loep zijn genomen.