Jaarlijstjes maken is altijd een heikele kwestie, maar zeker met films. Want om in aanmerking te komen voor een Oscar worden de beste Hollywoodfilms aan het eind van het jaar uitgebracht, en deze doorgaans kwalitatief hoogstaande films verschijnen dan pas aan het begin van het jaar erop in de Nederlandse bioscopen.

Zo kan het gebeuren dat de hele Top-3 van de vaste Nu.nl-filmredacteur - There Will Be Blood, No Country For Old Man en Juno - bestaat uit films die eind 2007 al bovenaan de jaarlijstjes van de Amerikaanse critici stonden, maar pas dit jaar in de Nederlandse bioscopen draaiden. De film die dít jaar bovenaan veel lijstjes van Amerikaanse critici prijkt- Wall•E - staat echter ook in de persoonlijke Top 10 Nu.nl's eigenwijze filmredacteur.


De tien beste films

1. There Will Be Blood - Intens, van het dialoogloze eerste half uur tot de magistrale slotscène. Daniel Day-Lewis won een terechte Oscar voor zijn al even intense rol: ‘I Will Drink Your Milkshake!'
There Will Be Blood
Foto: ANP | Daniel Day-Lewis, geheel links, won een Oscar voor zijn hoofdrol in There Will be Blood.

2. No Country for Old Men - Opgenomen in hetzelfde gebied als de nummer 1: de Texaanse woestijn blijkt een vruchtbare voedingsbodem voor prachtfilms. De Coens en Javier Bardem waren de Oscarwinnaars, maar voor Josh Brolin was het een doorbraakfilm.

3. Juno - Nog een terechte Oscarwinnaar was Diablo Cody met haar script van deze heerlijke feelgoodfilm vol scherpe dialogen. Doorbraak voor Ellen Page als de sarcastische zwangere tiener Juno.

4. The Dark Knight - De kassakampioen van 2008 was ook nog een geweldige actiefilm. Niet in de laatste plaats dankzij de betreurde Heath Ledger, die een fantastisch anarchistische Joker neerzette.
Batmobiel
Foto: ANP| De bekende Batmobiel uit The Dark Knight vermaakt het publiek bij de première.

5. Tropic Thunder - Robert Downey jr. was hilarisch in deze briljante parodie op iedereen en alles in Hollywood. Downey jr. verraste ook al als sarcastische stripheld in Iron Man en beleefde daarmee een topjaar.

6. Hunger - Confronterende en kunstzinnige kijk op hongerstakende IRA-leden. Paste thematisch fraai bij Der Baader Meinhof Komplex.

7. Waltz with Bashir - Al even origineel was deze geanimeerde documentaire over het verdrongen verleden van een Israëlische soldaat.

8. Wall•E - Zelfs een mindere Pixarfilm is nog altijd een pareltje. Vooral de bijna woordloze eerste helft van Wall•E was perfect.
Wall-E
Foto: ANP | De robot Wall•E.

9. TBS - Sterke hoofdrol van een onpeilbare Theo Maassen, met een al even overtuigende rol van nieuwkomer Lisa Smit.

10. The Darjeeling Ltd - Melancholie en meligheid in een kleurrijke en muzikale treinreis van drie excentrieke broers.


De 10 slechtste films

1. The Love Guru - Na het zien van deze tenenkrommend slechte komedie kon je je niet meer voorstellen dat hevig schmierende Mike Meyers ooit leuk was als Austin Powers.

2. Nightwatching - Peter Greenaway verklaarde ooit de cinema voor dood. Had hij zich daar maar aan gehouden, maar helaas: daar was hij weer met zijn pretentieuze mix van hoge kunst en lage lusten.
Nightwatching
Foto: ANP | Peter Greenaway is zelf wel tevreden over zijn Rembrandt-film.

3. Love in The Time of the Cholera - Deze literaire klassieker werd gedegradeerd tot een drakerig doktersromannetje. Zelfs Javier Bardem kon vanonder een laag make up de film niet redden.

4. X-Files 2 - Als een onverklaarbaar verschijnsel was er ineens een tweede X-Files-film, zes jaar na de slotaflevering van de tv-serie. Na de film vroegen zelfs fans zich af of de serie ooit spannend was geweest.

5. The Happening - M. Might Shyamalan verbijsterde met een film waarin ondanks de titel nauwelijks iets gebeurde. Na zeperds als The Village en Lady in the Water is de golden boy zijn glans definitief kwijt.
Happening
Foto: ANP | Regisseur M. Might Shyamalan (l) met acteur Mark Wahlberg.

6. Deception - Ewan McGregor en Hugh Jackman zaten er flink naast in deze fout gecaste en ook verder onwaarschijnlijke erotische thriller. Alsof je ineens naar een B-film uit de jaren '90 zat te kijken.

7. 10.000 BC - Mislukte mammoetproductie met fotomodellen als neanderthalers en een digitale sabeltandtijger. Helaas ook te saai voor de status van campklassieker.

8. You Don't Mess With the Zohan - De jaarlijkse Adam Sandler-ongein. De homofobe en infantiele grappen gingen dit keer over terroristen en kappers.
Adam Sandler
Foto: ANP | Adam Sandler.

9. Mamma Mia! - Sex and the City voor vrouwen in de overgang: lekker gek doen om je menopauze te vergeten. Zelfs voor deze Abba-fan niet te verteren.

10. Max Payne - Terwijl de stripfilms zoals dit jaar bewees steeds beter worden wil het maar niet lukken om een goede film te maken naar een computergame. Ook deze hing van bombast aan elkaar.