Boekenrecensente Anne Jongeling selecteerde de beste boeken van 2008. 'Gebroken' van Daniel Clay en 'Het Recht op Terugkeer' van Leon de Winter behoren tot de literaire toppers van het afgelopen jaar.

Daniel Clay - Gebroken
Een jong meisje woont in een doorsnee straat waarin alleen de asociale buren bij haar aan de overkant opmerkelijk zouden zijn voor de buitenwacht. Maar Clay schrijft het verhaal vanuit de insiders, en weet ongekend drama te creëren op de vierkante millimeter. Het verhaal van het meisje gaat van vertederend naar bedroevend naar schokkend naar ronduit ademstokkend in het staartstuk. Onmogelijk weg te leggen, en toch vederlicht soepel geschreven. (Uitgeverij De Fontein)

Steve Toltz - Een Fractie van het Geheel

Een Fractie van het Geheel ‘Zo vader, zo zoon' is een tegelspreuk waar Jasper Dean, zoon van Martin, een rolberoerte van krijgt. Martin is een filosoof in extremis die zijn zoon een lastige maar ook onmiskenbaar boeiende jeugd geeft.Zelf staat Martin in de levenslange schaduw van zijn alom bejubelde broer en al zijn plannen - die als een schokgolf door hele land gaan - hebben de beste bedoelingen maar eindigen onveranderlijk jammerlijk. Een Fractie van het Geheel is baanbrekend, wijs, origineel, sprankelend, gewaagd en vaak om te gillen zo grappig. (Uitgeverij Signatuur)


Jonathan Littell – De Welwillenden

Een Fractie van het Geheel Littell gebruikt duizend pagina's om je als lezer mee te laten kijken over de schouder van Max Aue, een SS-er die tijdens WO2 meewerkt aan het vernietigen van joden. Littell beukt de lezer suf met de wreedheden en kruipt tevens onder je huid: wat Aue doet is, zoals hij beweert, niet zoveel bijzonders - in de zin dat iedereen in zijn situatie hetzelfde zou doen.Littell heeft duizend pagina's nodig omdat hij je niet wil laten ontsnappen; alle slachtoffers die je via het vizier van Aue ziet, hadden immers ook geen enkele ontsnappingskans. Het levert een zeldzame, zintuiglijke en akelig reflectieve leeservaring op. (Uitgeverij De Arbeiderspers)


Stieg Larsson - Gerechtigheid

Een Fractie van het Geheel Deel drie van de inmiddels fameuze (en deels verfilmde) Millennium-trilogie. Dikke tranen, het doek is gevallen voor het effectiefste Zweedse koppel sinds Hennes & Mauritz. Journalist Michael Blomkvist en hacker Lisbeth Salander zijn niet dood, maar hun aartsvader wel.Auteur Stieg Larsson schreef 3 dikke thrillers met deze 2 opmerkelijke personages in de hoofdrol, en heeft door zijn vroegtijdige dood niet eens mogen meemaken hoe succesvol zijn drieluik werd: Mannen Die Vrouwen Haten, Vrouwen Die Met Vuur Spelen en het slotstuk Gerechtigheid, dat dit jaar uitkwam. Wat een erfenis om aan deze wereld na te laten. (Uitgeverij Signatuur)


William Lashner - Wie Volgt
?

Een Fractie van het Geheel Die hebben we dit jaar ontdekt, met de titel Wie Volgt, maar het is al de derde thriller met jurist Victor Carl in de hoofdrol. Victor is niet je reguliere held; hij is zelfs wat kribbig en met dat gedreven David versus Goliath-gedoe a la Grisham, daarmee heeft Carl ook niet zoveel op. Humor heeft hij wel en wat hij vooral heeft is geloofwaardigheid.Lashner heeft met Carl een personage gecreëerd dat zo soepel zit als een oude jas. Zie ook Lashners eerdere titels De Verliezers (Lashners eerste) en Verdiende Straf. (A.W. Bruna Uitgevers)


Leon de Winter - Het Recht op Terugkeer

Een Fractie van het Geheel Deze roman is voor mij in elk geval het beste Nederlandse boek van 2008, en sowieso een van de beste boeken van het jaar. Met stijl en gemak heeft De Winter een wereldverhaal geconstrueerd dat vele decennia omspant en dat historie en actuele politieke broeihaarden koppelt aan een extrapolerend inzicht waar dit allemaal toe zal leiden.En welke gevolgen dat heeft voor de mens, want daar gaat het natuurlijk om. Meeslepend, geweldig geschreven en soms hartverscheurend: al met al prachtig, zondermeer prachtig. (De Bezige bij)

Tom Rob Smith - Child 44

Een Fractie van het Geheel Hij redde net niet de shortlist van de prestigieuze Booker Prize, en dat verbaasde iedereen die Child 44 (Kind 44 in de NL-vertaling) heeft gelezen. Smith situeerde zijn thriller over een seriemoordenaar in het Stalinistisch Rusland, en was spot-on met de sfeerbeschrijving.Maar wat de auteur vooral haarscherp liet zien, is wat een totalitair systeem met de burgers doet. Om het koud van te krijgen, en er valt al zoveel sneeuw in deze thriller. (Uitgeverij Anthos)

Juan Gabriel Vasquez - De Informanten

Een Fractie van het Geheel De Informanten is een roman zoals alleen de Spaanstaligen die kunnen schrijven. Weelderig, soms dromerig, maar altijd trefzeker proza en een speciaal talent om mensen met al hun makkes in een warmbloedig licht te kunnen zetten.De Informanten is een studie van het geweten en de ethiek, die zich afspeelt in een Colombiaanse stad waar WO2-vluchtelingen, beladen met gemengde herinneringen, een nieuw leven trachten op te bouwen. Ik verheug me er nu al op om het te kunnen herlezen. (Uitgeverij Signatuur)