De wederopstanding van bands van weleer is achter de rug, 2008 was het jaar dat debuterende bands de markt probeerden te veroveren.

Een blik op de top 10 van NU.nl zegt wat dat betreft genoeg: de eerste drie posities (Fleet Foxes, MGMT en The Last Shadow Puppets) zijn bezet door debuutplaten en ook de hekkensluiter Bon Iver komt net om de hoek kijken.

Maar behalve die enkele pareltjes was het vooral een wedstrijdje achterelkaar aanrennen, gedirigeerd van bovenaf. Platenlabels knepen succesformules uit als wegwerp sponzen, een trend die zich vermoedelijk in 2009 voort gaat zetten.

The Ting Tings
Foto: ANP | The Ting Tings.

Hypes krijgen direct een contrahype. Mooie voorbeelden daarvan zijn Adele - benoemd tot opvolger van Amy Winehouse -, The Ting Tings - tegenhanger van het opgefokte rockduo Blood Red Shoes - en als absoluut dieptepunt was er de blote billenmuziek van het talentloze Iglu & Hartly die ons het overigens prima MGMT moest doen vergeten.

Guns 'N Roses
Een jaar vol met eerste en tweede platen, maar ook een aantal gevestigde namen bracht dit jaar weer nieuw werk uit. Sommige daarvan waren we al bijna vergeten. Na vijftien jaar verscheen ineens 'Chinese Democracy ' van de Amerikaanse hardrockband Guns 'N Roses. Over de houdbaarheid van de band valt te discussiëren, maar het is zeker opvallend dat zanger Axl Rose na zo'n lange periode nog leven in de band probeert te blazen. Geld op?

Coldplay
Foto: ANP | Coldplay gaf in 2008 twee concerten in Ahoy Rotterdam.

Verder werden we verblijd met cd's van onder meer Coldplay, Oasis en Metallica. Die laatste belandde al vroegtijdig op internet. Coldplay deed het goed in alle lijsten en het nieuwe werk van Oasis werd wisselend ontvangen.

AC/DC
Ook de Australische hardrockband AC/DC gaat stug door met het uitbrengen van nieuw materiaal. De groep bestaat al 35 jaar en kent nog steeds een ongelooflijke schare fans. Het laatste album 'Back Ice' bereikte in Nederland de derde positie van de hitlijsten. Er volgde een run op de concertkaarten wat leidde tot een nieuwe discussie over zwarthandel in tickets.

UB40
De reggae- en popgroep UB40 gaat inmiddels alweer drie decennia mee, maar dit jaar vertrok zanger Ali Campbell na onenigheid met het management. Volgens Campbell duurde die onenigheid al vijf jaar. "Ik ben zeer ongelukkig met vele beslissingen die ons management de afgelopen jaren heeft genomen", zei hij destijds in een verklaring.

Pinkpop Classics
Foto: ANP | Het festival Pinkpop Classics.

Ondanks het vertrek van Campbell speelde de band met een andere zanger toch op het festival Pinkpop Classics. Het kleinere broertje van Pinkpop richt zich vooral op een ouder rockpubliek en vierde dit jaar de tweede editie.

Festivals
Pinkpop zelf kende met Metallica, Foo Fighters en het gereüneerde Rage Against the Machine een monsterline-up. Het was tevens voor het eerst dat het festival niet tijdens Pinksteren plaatsvond.

Foo Fighters
Foto: WENN | Dave Grohl van de Foo Fighters.

Heavy metalband Metallica schotelde het publiek een show van ruim drie uur voor, inclusief spectaculair vuurwerk. En ook dit keer beefde de grond weer tijdens het optreden van Rage Against the Machine.

Rage Against The Machine
Foto: ANP | Rage Against The Machine.

Met ook nog optredens van Queens of the Stone Age, Alanis Morissette, The Verve, Stereophoncis, Editors, Groove Armada en nog veel meer, was het sowieso een ontzettend sterk bezette editie.

Lowlands
Lowlands moest daarentegen genoegen nemen met wat minder grote namen, maar het festival in Biddinghuizen blinkt uit in originaliteit. Veel kleine bands vinden aan het einde van de zomer via Lowlands toegang tot het grote publiek. Het Britse duo The Ting Tings profiteerde hier na een energiek optreden het meest van en scoorde in september met de single 'Shut Up and Let Me Go' direct een hitje.

Lowlands
Foto: ANP | Lowlands blonk uit in originaliteit.

Grote namen op de zestiende editie van Lowlands dit jaar waren The Sex Pistol, The Kooks, Franz Ferdinand, N.E.R.D., dEUS en Anouk.

Fields of Rock
Terwijl het met de grote festivals steeds beter gaat, werd Fields of Rock dit jaar afgelast. Door het ontbreken van headliners kampte het driedaagse muziekfestival met een tegenvallende kaartverkoop.

Radiohead
Foto: ANP | Radiohead in het Westerpark.

Uiteraard waren er dit jaar weer een aantal mooie concerten in het Westerpark. Met onder meer Radiohead, R.E.M. Massive Attack, Nelly Furtado en levende legende Leonard Cohen konden muziekliefhebbers hun ei prima kwijt in het gras van het Amsterdamse park.

R.E.M.
Foto: ANP | R.E.M. in het Westerpark.

Nederlandse popmuziek
Binnen de Nederlandse popmuziek waren er dingen te vieren maar ook te betreuren.

De champagnefles werd begin dit jaar al ontkurkt tijdens het festival Noorderslag in Groningen. 2008 Was namelijk het jaar dat de Nederlandse popmuziek vijftig jaar bestond, met de Tielman Brothers als startpunt.

Peter Koelewijn en Boudewijn de Groot
Foto: ANP | Peter Koelewijn en Boudewijn de Groot tijdens '50 Jaar Nederpop Live'.

Het jubileumjaar bereikte zijn climax in oktober, tijdens '50 Jaar Nederpop Live'. Een evenement waarbij een afspiegeling van die periode op het podium van de Heineken Music Hall stond. Optredende artiesten waren onder andere Alquin, Boudewijn de Groot, Jan Akkerman en De Dijk.

Stoppen
Ook Krezip deed hier aan mee, maar daarna volgde het bericht dat de band na bijna twaalf jaar stopt. De leden waren het er onderling over eens dat ze beter ieder hun eigen weg konden gaan. Krezip geeft 27 juni het allerlaatste optreden.

Na twintig jaar rappen vond ook de Amsterdamse rapformatie Osdorp Posse het genoeg geweest en de popgroep I.O.S. zet er in 2009 een punt achter.

Eurovisie Songfestival
Verdriet was er tijdens de jaarlijkse poppenkast genaamd 'Eurovisie Songfestival'. Ex-Idol Hind kon met haar nummer 'Your Heart Belongs To Me' niet voorkomen dat ons land voor het vierde achtereenvolgende jaar niet de finale bereikte.

Hind
Foto: ANP | Hind op het 'Eurovisie Songfestival'.

Tranen vloeiden ongetwijfeld toen Anouk wegging bij haar man Remon Stotijn, beter bekend als Postman. Maar ze leek zich hier ogenschijnlijk snel overheen te zetten middels een reeks grote optredens.

Controversieel
Eén van de meest controversiële optredens van dit jaar was die van de 105-jarige operettezanger Johan Heesters. De in Duitsland residerende zanger gaf op 16 februari een show in Amersfoort. Dat deed veel stof opwaaien omdat hij tijdens de Tweede Wereldoorlog een bezoek bracht aan het concentratiekamp Dachau.

Johan Heesters
Foto: ANP | Johan Heesters.

Minder controversieel, maar wel succesvol is de Amsterdamse rockband Voicst. Zij brachten in januari hun tweede album 'A Tale of Two Devils' uit en trokken daarmee door heel Europa. 'Feel Like a Rocket' en 'Everyday I Work on the Road' werden bescheiden hitjes, maar vooral live heeft de band hun reputatie flink opgeschroefd.

Awards
Succes was er tevens voor de rappers van De Jeugd van Tegenwoordig. Willie Wartaal, Vieze Fur en P. Fabergé kwamen met een tweede album: 'De Machine'. Het drietal won een MTV-Award in de categorie 'Beste Nederlandse act' en de 3voor12-award voor beste Nederlandse album.

De Jeugd van Tegenwoordig
Foto: ANP | De Jeugd van Tegenwoordig.

Dj Armin van Buuren won voor de tweede keer de titel 'Beste dj ter wereld'. En nu we toch in de prijzen blijven hangen: 'Sex on Fire' van Kings of Leon is volgens de luisteraars van het 3FM-programma 3voor12 de beste song van het jaar. In totaal werd er ruim veertigduizend keer gestemd.

Kunt u geen genoeg krijgen van lijstjes? Ook de redactie van NU.nl en de medewerkers van de muziekrubriek stelden een lijst met hun favorieten samen.

Muziekgeschiedenis
Helaas was 2008 niet het meest enerverende jaar dat de muziekgeschiedenis rijk is. Weinig echte verrassingen, een aantal leuke debuterende bandjes, heel veel klonen en nog veel meer vervolgplaten.

Terwijl we 2008 uitzwaaien hopen wij dat het komende jaar iets spannends gaat brengen. De zelfbenoemde hypes voor 2009 komen in ieder geval al langzaam binnen op de redactie...