Het jaar 2008 kenmerkte zich door grote mondiale thema's. De kredietcrisis begon in Amerika, maar trok als een vloedgolf richting Europa en de rest van de wereld. Tegelijkertijd zorgde de verkiezingswinst van Barack Obama voor internationaal optimisme.

Begin 2008 eindigen de voorverkiezingen op Super Tuesday nog gelijk , maar tegenstrever Hillary Clinton verliest daarna gestaag terrein. In juni beëindigt ze haar campagne.

Na een spannende campagnestrijd tussen Obama en Republikein John McCain wordt de zwarte Senator uit Illinois op 4 november gekozen tot de 44e president van Amerika.

Obama
Foto: ANP | Barack Obama zwaait naar de menigte na zijn overwinning.

Kredietcrisis
In september ontploft de financiële sector in de VS met het grootste faillissement uit de geschiedenis. De ondergang van Lehman Brothers is het begin van een hele reeks banken die in de problemen komen.

De internationale uitwisseling van financiële producten zorgt ervoor dat wereldwijd banken in moeilijkheden komen. Overheden investeren honderden miljarden om de bancaire wereld op gang te houden.

Overname Fortis
Foto: ANP | De overname van Fortis door de staat wordt bekend gemaakt.

In Nederland wordt Fortis helemaal overgenomen door de Staat en worden ING en Aegon Bank overeind gehouden met financiële injecties.

De kredietcrisis zorgt voor groot wantrouwen op de beurzen. Op 20 november bereikt de AEX een dieptepunt met een slotkoers van 231,26 punten. Begin van het jaar staat de beursgraadmeter nog rond de 500 punten.

Fitna
In Nederland zorgt de aanloop naar de presentatie van Islamfilm Fitna voor ophef. Geert Wilders wil niets zeggen over de inhoud van de film, waardoor premier Balkenende en minister van Buitenlandse Zaken Verhagen er bij hem op aandringen de film niet te vertonen. Uit angst voor aanslagen in Nederland of tegen Nederlanders in het buitenland.

Fitna
Foto: ANP | Een screenshot uit Fitna.

Geert Wilders publiceert zijn film op 27 maart via videosite LiveLeak. De film wordt in een dag vijf miljoen keer bekeken, maar leidt niet tot grote problemen. De reacties van de politiek en van moslimorganisaties zijn lauwtjes: veel ophef om niks.

Vogelaar
De minister van Wonen, Wijken en Integratie Ella Vogelaar is de eerste minister die in Balkenende IV het veld moet ruimen. De top van de PvdA verwijt haar gebrek aan gezag.

Vogelaar
Foto: ANP | Ella Vogelaar licht haar aftreden als minister toe.

Al in april is Vogelaar het mikpunt van hoon als zij volledig dichtklapt tijdens een vraaggesprek met GeenStijl. Het intrekken van het plan voor een Verwijsindex Antillianen en de peperdure investeringen van woningcorporatie Woonbron in de SS Rotterdam zijn voor partijleider Bos de druppel.

Duyvendak
In de zomer stapt GroenLinks-Kamerlid Wijnand Duyvendak op nadat er ophef ontstaat over zijn actieverleden. Aanleiding was een boek dat Duyvendak zelf had geschreven.

De GroenLinks'er erkende in 1985 te hebben ingebroken in het ministerie van Economische Zaken. Dat de publicatie van namen van ambtenaren zou hebben geleid tot bedreigingen wordt door Duyvendak ontkend.

Duyvendak
Foto: ANP | Wijnand Duyvendak met zijn veelbesproken boek.

Duyvendak stapt toch op, omdat er een activistisch beeld rond hem zou zijn ontstaan. "Ik ben tot de conclusie gekomen dat ik het gevecht tegen dat beeld beter aankan als ik mijn Kamerlidmaatschap neerleg."

Joran
Het wijnincident bij Pauw en Witteman ontketent in januari een nieuwe periode van Joran van der Sloot in het nieuws. Peter R. de Vries weet Van der Sloot vlak erna in een undercoveractie een bekentenis te ontlokken. Na de uitzending trekt Joran zijn bekentenis weer in.

De Vries weet met de uitzending zeven miljoen kijkers te boeien en op Aruba wordt het onderzoek naar de verdwijning van Holloway heropend. Een vervolguitzending in november trekt de helft aan kijkers.

Joran
Foto: ANP/SBS6/Endemol | Joran doet een bekentenis in de uitzending van Peter R. de Vries.

Ook in november valt Joran opnieuw op door een interview met de Amerikaanse zender FOX News. Hij stelt hierin Natalee te hebben verkocht aan een onbekende man. Ook deze verklaring trekt hij later weer in.

Rookverbod
Op 1 juli wordt het langverwachte rookverbod voor de horeca ingevoerd . Voor rokers een aanleiding om definitief te stoppen, maar voor veel kleine horecaondernemers levert het verbod een enorme omzetdaling op.

Rookverbod
Foto: ANP | Rokers moeten nu buiten van hun sigaret genieten.

De VWA ziet toe op de naleving van het rookverbod en begint direct met het uitdelen van waarschuwingen. Als steeds meer cafés de asbakken weer op de toog zetten voert de VWA de controles op en worden er ook boetes uitgedeeld.

De horecaondernemers verenigen zich en voeren actie op het Malieveld. Minister Klink doet echter niets en stelt dat wetgeving dient te worden nageleefd.

Brand
In Delft gaat in mei een deel van de faculteit Bouwkunde van de plaatselijke TU in vlammen op. Het inferno wordt vastgelegd door tientallen studenten uit de omgeving.

Faculteit Bouwkunde
Foto: ANP | De faculteit Bouwkunde gaat in vlammen op.

Een paar dagen eerder komen drie brandweermannen om het leven bij een grote brand in een scheepswerf in De Punt. De eigenaar van de werf wordt gearresteerd. Hij zou geknoeid hebben met de stroomvoorziening van de loods

Verder in het nieuws in 2008
In april gaat de horrorkelder van Josef Fritzl in Oostenrijk open. Fritzl hield zijn dochter hier 24 jaar gevangen en verwekte bij haar zeven kinderen.

Moslimterroristen bezetten drie dagen lang een aantal gebouwen, waaronder hotels in Mumbai , India. In totaal vinden bijna 200 mensen de dood.

Crematie Van Uhm
Foto: ANP | Collega militairen bewijzen Dennis van Uhm de laatste eer.

In Afghanistan komen in 2008 zes Nederlandse militairen om het leven, waaronder de zoon van Commandant der Strijdkrachten Peter van Uhm: Dennis van Uhm. Andere slachtoffers zijn Wesley Schol, Aldert Poortema, Mark Schouwink, Jos ten Brinke en Mark Weijdt.

Het Georgische leger grijpt in augustus in om te voorkomen dat de afvallige provincie Zuid-Ossetië zich afscheidt. Rusland slaat terug om de Osseten met Russische nationaliteit te beschermen. Het conflict , waarbij ook de EU en de VS zich roeren, loopt hoog op. Na vijf dagen vechten trekken beide partijen zich terug.

Begin juli wordt de Colombiaanse politica Ingrid Betancourt na een zorgvuldig voorbereide actie van het leger bevrijd uit de handen van de FARC. Ze zat ruim zes jaar gevangen.

Betancourt
Foto: ANP | Ingrid Betancourt vlak na haar bevrijding.

Op 21 juli wordt in Belgrado Radovan Karadzic ingerekend, na meer dan tien jaar op de vlucht te zijn geweest voor de autoriteiten. Een week later werd de Bosnisch-Servische verdachte van oorlogsmisdaden uitgeleverd aan het Joegoslavië-tribunaal.

Een aantal zware orkanen zorgen voor slachtoffers in het Caribische gebied en in Azië. In Birma vinden wellicht meer dan 100.000 mensen de dood door cycloon Nargis . In New Orleans vreest men een nieuwe ramp door orkaan Gustav. Deze storm zwakt echter tijdig af.

In Nederland valt 2008 mee qua weerextremen. Wel werd in maart een weeralarm uitgegeven vanwege storm. De zomer was in Nederland buitengewoon wisselvallig na een warm voorjaar.

De verkiezingen in Zimbabwe eindigen in een farce door grootschalige fraude. Robert Mugabe weigert afstand te doen van de presidentszetel. Tegenstander Morgan Tsvangirai voelt zich geïntimideerd en vlucht naar de Nederlandse ambassade. Uiteindelijk wordt na bemiddeling door de Zuid-Afrikaanse president Mbeki besloten de macht te verdelen.

Tibet
Foto: ANP | Een protesterende Tibetaanse monnik wordt gearresteerd.

In Tibet vinden in aanloop naar de Olympische Spelen in China ongeregeldheden plaats. Volgens de Tibetaanse regering in ballingschap vinden tientallen monniken en jonge Tibetanen de dood.

Het gerechtshof in Leeuwarden veroordeelt in maart Henk van D. tot dertig jaar cel en tbs voor de moord op de 12-jarige Suzanne Wisman. Dezelfde maand werd Marcel T. veroordeeld tot levenslang voor de moord op activist Louis Sévèke. Ook Julien C., moordenaar van de 8-jarige Jesse Dingemans, kreeg levenslang.