SCHIPHOL - De Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) wil dat het beschijnen van een vliegtuig met een laserstraal wettelijk strafbaar wordt gesteld. Voorzitter Evert van Zwol heeft dit maandag bevestigd naar aanleiding van een bericht in het AD.

De organisatie overlegt deze week met de ministeries van Justitie en Verkeer en Waterstaat.

Volgens de VNV worden verkeersvliegers op Schiphol steeds vaker lastiggevallen door vandalen die hen vanaf de grond beschijnen met laserstralen.

Het gaat om zeker enkele tientallen meldingen die binnengekomen zijn bij de marechaussee, de politie, de Luchtverkeersleiding Nederland en de VNV.

Verblinden

De laserstralen kunnen piloten verblinden, hetgeen kan leiden tot levensgevaarlijke situaties. Ongevallen hebben zich tot nu toe niet voorgedaan. Er is nog niemand opgepakt. Volgens de VNV speelt de problematiek al een jaar of tien.

De pilotenorganisatie kaartte het probleem enkele jaren terug al aan bij de overheid, maar kreeg toen naar eigen zeggen nul op het rekest.

Oproep

De VNV geeft tegenwoordig extra voorlichting aan piloten over de werking van een laserstraal en hoe ze moeten reageren als zij in het gezicht worden geschenen.

De politie en de marechaussee surveilleren de laatste weken meer rond de luchthaven om te kijken of zij mensen zien die met laserguns in de weer zijn. De politie roept het publiek op alert te zijn en verdachte gevallen in de buurt van Schiphol te melden.

Verstoren

Een krachtige laserstraal is vanaf 1200 meter hoogte waar te nemen in de cockpit. Vanaf zo'n 300 meter kan de straal het zicht van een piloot echt verstoren.