SEOUL - Het communistische Noord-Korea heropent zijn grens met Zuid-Korea. Toeristische bezoeken van Zuid-Koreanen en reünies van Koreaanse families kunnen worden hervat.

Dat maakte het officiële Noord-Koreaanse persbureau KCNA maandagochtend plaatselijke tijd bekend. De heropening van de grens volgt op een tijd van stijgende spanningen tussen de buurlanden.

De aankondiging van het besluit komt een dag na een ontmoeting tussen de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il en de topbestuurster van het Zuid-Koreaanse Hyundai-concern.

Laatstgenoemde was naar de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang gereisd om de vrijlating van een werknemer te bepleiten.

Gevangen

Het was voor het eerst in twee jaar dat Kim een prominent figuur uit Zuid-Korea sprak. De relatie tussen beide landen is ernstig verslechterd sinds Lee Myung-bak vorig jaar tot president van Zuid-Korea werd gekozen.

Een rakettest en een kernproef eerder dit jaar zetten de relatie verder onder druk. Topvrouw Hyun Jeong-eun van Hyundai was sinds maandag in Noord-Korea in de hoop een gevangen medewerker van haar bedrijf vrij te krijgen.

Investeerders

Donderdag slaagde zij daarin, maar ze verlengde haar verblijf om nog met Kim te spreken. Volgens waarnemers zijn de verzoeningsgebaren van het bewind in Pyongyang mogelijk bedoeld om investeerders gerust te stellen.