DEN HAAG - Rijkswaterstaat heeft zondag meer aangespoelde paraffine aangetroffen aan de Noord-Hollandse kust. Daardoor kon ze de opruimwerkzaamheden niet zoals verwacht afronden, liet een woordvoerster weten.

Op het strand spoelde donderdag zo'n 25 kubieke meter van de geelgrijze bolletjes aan die vooral worden gebruikt voor de productie van kaarsen, in de farmacie en in de cosmetica.

Rijkswaterstaat gaat maandag verder tussen Bergen en Egmond en rond de Hondsbossche Zeewering. Naar verwachting wordt de klus dezelfde dag nog geklaard.

Tijdens de werkzaamheden blijft het strand toegankelijk voor badgasten. Volgens Rijkswaterstaat is de paraffine niet schadelijk voor de gezondheid en voor het milieu.

Onderzoek

Het is nog niet duidelijk hoe de bolletjes op het strand terecht konden komen. Vermoedelijk heeft een schip op zee zijn laadruim schoongemaakt. Rijkswaterstaat gaat monsters van de paraffine op het strand nemen en onderzoekt ze op samenstelling.

De laatste keer dat paraffine de kust op deze schaal vervuilde, was in de zomer van 2007. Drie maanden geleden spoelde wel een kleine hoeveelheid van de stof aan op het strand.